Nagyon szeretem a cukkinit, eszem nyersen, amikor zsenge, sütök belőle fasírtot, süteményt, latkeszt, készül belőle leves, világbajnok cukkini kenyér, teszem frittatába, szóval az egyik legjobban felhasználható cucc, ami csak létezik. Nagyon örültem, mikor a lányom elkezdett cukkinilekvárt főzni, borítékolható volt, hogy vagy a lekvár, vagy az alapanyag, a cukkini a konyhámban fog kikötni, tekintve, hogy a kertjében igen szapora ez a zöldség. Így is lett, pénteken megérkeztek a termetes példányok, ma pedig neki is láttam a befőzésnek. Olyan egyszerű a munkamenet, mint egy pofon.
Hozzávalók egy adaghoz, kb. 5db 3 decis üveghez:
1,5 kg tisztán mért cukkini hús, mag és héj nélkül30-35 dkg kristálycukor
3 db bio citrom leve és héja
1 csomag 3:1 befőző
opcionális: reszelt gyömbér, hámozott, kicsumázott alma, reszelt szerecsendió, friss bazsalikom
A fűszerezés, dúsítás természetesen mindenkinek egyéni ízlése szerint lehetséges. Véleményem szerint a citromos ízesítéshez a hagyományos lekvár fűszerek, mint fahéj, szegfűszeg, ánizs nem igazán passzolnak. Én most almát reszeltem a zöldséghez, egyrészt mert almával igen jól állunk, pillanatnyilag kb. 80 kiló van itthon, másrészt mert a pektin tartalma jót tesz a lekvárnak. És ha valamibe lehet friss gyömbért reszelni, hát én ki nem hagyom a világért se! Igaz, vigyázni kell, szerintem az se jó, ha erős/csípős a gyömbértől, szóval a mértékletesség itt sem árt.
Elkészítés:
A cukkinit meghámozzuk, kimagvaljuk, felkockázzuk, lemérjük. Annyi vízzel tesszük oda főni, ami szűken ellepi. Én ekkor tettem bele az almát is. Puhára főzzük, addigra a víz szinte teljesen elfő róla. Leturmixoljuk vagy lebotmixerezzük, beleöntjük a cukrot és a 3:1-ben zselésítőt, 3-4 percig forraljuk vele a zöldségpépet. Én ekkor adtam hozzá a reszelt gyömbért és szerecsendiót, valamint a citromot is. Végül steril üvegekbe szedtem, 5 percre fejre állítottam az üvegeket, majd a pulton hagytam őket kihűlni.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése