2022. augusztus 3., szerda

Narancsos cukkinikenyér

A nyári répatorta. Ajánlom szeretettel azoknak, akiknek a kertje ontja a cukkinit, és már nem tudják, hogyan használják fel a termést. Meg azoknak, akik azoktól kapják ajándékba, akiknek a kertje ontja a cukkinit. És persze azoknak is, akik a piacon veszik - még mindig túl drágán -, csak mert szeretik, de már megunták a rántott cukkinit, és a cukkini fritterst vagy a krémlevest.




Nagyon kellemes recept ez, elég hozzá egy darab edény, amiben összekeverjük a hozzávalókat, és ez számomra igencsak vonzóvá teszi az elkészítését.

Hozzávalók:

35 dkg héjastól lereszelt cukkini
20 dkg barna cukor
30 dkg liszt
2 teáskanál sütőpor
egy csipet só
3 nagy tojás
125 ml olaj
egy narancs reszelt héja, és egy fél narancs leve
(opcionálisan fahéj, kevés szerecsendió)
10 dkg arany mazsola, de lehet persze a sötét színű hagyományos is. Ha utálod a mazsolát, tegyél bele aszalt vörösáfonyát például
1 evőkanál vaníliakivonat

Elkészítés:
A cukkinis megmossuk, durvára reszeljük, majd kinyomkodjuk belőle a felesleges nedvességet. A többi hozzávalót tálba tesszük, elkeverjük, utoljára hozzáadjuk a reszelt cukkinit. Ne keverjük túl, pont elég, ha a tészta mindenhol nedves.
Sütőpapírral bélelt formába tesszük (használhatsz gyümölcskenyér formát, kenyér formát, de akár kerek tortaformát is), egy kanállal simára egyengetjük a tetejét, majd 180 fokos sütőben 50 percig sütjük.

A tetejére adhatunk 20 dkg krémsajt és kb. 8-10 dkg porcukor, valamint reszelt narancshéj keverékéből álló krémet, ahogy a répatortához szokás.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése