Amikor beindul a cukkini szezon, azok, akik piacra járnak, viszonylag olcsón hozzájutnak, akik pedig termesztik, azok szinte belefulladnak ebbe a szuper zöldségbe. Nagyon szeretem. Mégpedig azért, mert mivel kellemes, friss zöld ízén kívül karakteres ízzel egyáltalán nem rendelkezik, remekül felhasználható egy sor ételhez. Levesnek, rántva, töltve, fasírtnak, rakottasnak, LEKVÁRNAK is kiváló, de még ezt is meg tudja fejelni: süteményekben is remekül teljesít.
Pont, mint ebben a cukkinikenyérben, ami szuper szaftos, nem kiszáradó süti, kávéhoz, teához első osztályú, de egy kevés dzsemmel megkenve reggelinek is el tudom képzelni.
2 tojás
26 dkg cukor
2 teáskanál vaníliakivonat
50 dkg cukkinihús reszelve
20 dkg olvasztott vaj
35 dkg liszt
2 teáskanál sütőpor
egy csipet só
1/2 teáskanál őrölt szerecsendió
2 teáskanál őrölt fahéj
15 dkg durvára vágott dió
egy nagy marék mazsola, előzőleg beáztatva (esetleg más aszalt bogyós gyümölcs)
Elkészítés:
Tulajdonképpen egy edényben elkészíthetjük az egész süteményt, na jó, maximum kettőben, mert ugyebár a vajat is csak meg kell olvasztani valamiben. A felsorolt anyagokat a megjelenés sorrendjében összekeverjük: a cukrot elkeverjük a tojásokkal, a vaníliával, hozzáadjuk a hámozott, lereszelt cukkinit, az olvasztott vajat, majd a sütőporral elkevert lisztet, ezután mehetnek bele a fűszerek, végül pedig a durvára vágott dió. 26 cm-es kivajazott, kilisztezett, kapcsos tortaformában sütöttem 175 fokon, kerek egy órán át.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése