Ha tehetném, most szívesen megkínálnálak ezzel a tál gőzölgő, krémes corn chowderrel – mert tényleg istenien sikerült!
Kóstoló helyett mesélek róla egy kicsit, mert szerintem megérdemli a figyelmet. A chowder egy tartalmas, sűrű levesféle, ami eredetileg az amerikai tengerpartokról indult hódító útjára. A legismertebb verziók közé tartozik a tejszínes clam chowder (vagyis kagylóleves), illetve a paradicsomos Manhattan chowder, ami szintén kagylóval készül – de teljesen más hangulatot hoz.
A corn chowder, vagyis kukoricás chowder viszont a zöldségek ünnepe: az én változatomban rengeteg finomság került bele. Illatos hagyma, fokhagyma, roppanós zellerszár, sárgarépa, krumpli, és természetesen rengeteg édes, lédús kukorica. Egy kanál belőle, és értelmet kap a comfort food kifejezés. Ha gasztro szótárat írnék, a comfort food kifejezésnél ennek a kukoricalevesnek a receptje állna.
Hozzávalók 4 adaghoz:
2 cső főtt kukorica leszemezve (vagy egy doboz konzerv)1 közepes vöröshagyma apróra vágva
3 gerezd fokhagyma apróra vágva
1 szál szárzeller vékonyra szeletelve
2 db közepes burgonya kis kockákra vágva
3-4 szelet bacon apróra vágva
egy kevés olívaolaj
2 dl tejszín (az égre kérlek, használj rendes, 30 %-os tejszínt, ne főzőtejszínnel csapd be magad)
pirospaprika pehely (ha szereted a csípőset, lehet chili is, de ne vicc túlzásba, ez a leves nem erős)
só
bors
1 mokkáskanál kurkuma (elhagyható)
olasz fűszerkeverék*
2-3 szál friss kakukkfű (vagy 1 mokkáskanál szárított)
1 teáskanál liszt
opcionálisan 5-6 dkg füstölt sajt vagy cheddar
Elkészítés:
A bacont egy gondolatnyi olívaolajon megpirítjuk, kiszedjük az edényből, félretesszük tálalásig.
A maradék zsiradékhoz öntünk még egy kevés olívaolajat, ezen elkezdjük dinsztelni a répát, hagymát, zellerszárat, vagyis készítünk egy sofrittót. Ha többé-kevésbé átforrósodtak, puhultak, jöhet hozzá a fokhagyma, azzal is keverd a zöldségeket egy percig, majd szórd meg az egészet a liszttel. Adj annak is egy percet, hogy elveszítse nyers ízét, tedd a fazékba a burgonya kockákat és öntsd fel a kukorica főzővizével az egészet. Ha úgy látod, nagyon kevés a lé, pótold egy kevés vízzel, és add hozzá a leveskockát, valamint a kurkumát. Ez nem kötelező elem, de gyönyörű, étvágygerjesztő színe lesz tőle az ételnek, ráadásul roppant egészséges is.
Jöhet az edénybe a kakukkfű, só, bors, paprikapehely, valamint az olasz fűszerkeverék. Főzd a levest a zöldségek majdnem teljes puhulásáig. Az utolsó 5-6 percben add a levesbe a cukkinit és a kukoricaszemeket.
Végül öntsd bele a levesbe a tejszínt, és ha te is olyan hedonista vagy, mint én, a reszelt sajtot is. Ha felforrt, kóstold meg, ha kell még bele só, bors, adj hozzá. A kakukkfüvet dobd ki, és máris tálalásra kész a levesed. Add mellé a bacon kockákat, szórd meg egy kevés petrezselyemmel, és ennyi.
TIPP:
* olasz fűszerkeverék. Nos, én tavasszal hoztam magammal Amerikából, kint nagyon szeretik ezt a fűszerkeveréket, de semmi olyan nincs benne, amit te itthon ne keverhetnél össze: bazsalikom, oregánó, rozmaring, majoranna, zsálya adja a gerincét a keveréknek.
-A cukkinit elhagyhatod, de én javaslom, ha van otthon fiatal cukkinid, mehet bele szőröstől, bőröstől, ha már kevésbé ifjú darab, magozd ki, mielőtt felszeleteled.
- Sajt nélkül is működik, de sajttal... hát, az már egy másik liga.
- Tettem bele egy kevés pirospaprikát, a színének, az ízének is jót tett, de nem kötelező.
- Ha használsz cukkinit, ne főzd túl, maradjon egy picit roppanós.
- Mielőtt belekerült a levesbe a cukkini és a kukorica, merülő mixerrel néhány másodpercig ügyködtem a levesen. Egyáltalán nem az volt a cél, hogy semmi harapható ne maradjon benne, épp csak egy kicsit sűrűbbé vált az étel. De ez sem kötelező.
- Ha idegenkedsz a kukorica főzővizét használni, pótolhatod húslevessel vagy zöldség alaplével, ha van otthon.
- Ha vegetáriánus változatot szeretnél, csak hagyd ki belőle a bacont.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése