2006-ban, amikor ezt a blogot elkezdtem írni, az egyik első bejegyzésem volt a cukkinifasírt receptje. 20 éve még nem volt nagyon ismert a cukkininek ez a fajta felhasználása, sokan néztek rám kikerekedett szemmel, hogy micsoda? Cukkinifasírt? Az meg mi fán terem?
Hát nem fán, hanem bokron, és ha nekiáll teremni, akkor Dunát lehet vele rekeszteni, éjjel-nappal lehet cukkinifasírtot (és más cukkinis ételeket) enni. Most még bőven nincs szezonja, de a Lidlben nagyon szépet kaptam barátságos áron, így aztán ez volt tegnap a vacsora.
Hozzávalók 12 darabhoz:
3 db cukkini1 nagyobb tojás
petrezselyemzöld
só
bors
1,5 zsemle vagy szükség szerinti mennyiségben zsemlemorzsa
egy maréknyi reszelt sajt, én most pecorinót használtam
olaj a sütéshez
Elkészítés:
A cukkinit megmossuk, lereszeljük. Én nagyon szeretem a legfinomabb reszelőn átereszteni, akkor a fasírtunk belül szinte krémes lesz, általában mégis a közepes lyukú reszelőt használom. A reszeléket megsózom, legalább fél órára állni hagyom.
Ha a cukkini levet eresztett, egy konyharuha segítségével kicsavarom belőle a lehető legtöbb nedvességet.* Ha zsemlét használok a fasírthoz, akkor beleteszem a késes aprítómba és finomra aprítom, hozzáadom a kicsavart zöldséghez, megborsozom, beleteszem a reszelt sajtot, a tojást, az apróra vágott petrezselymet, és a masszából lapos fasírtokat formázok.
Ha zsemlemorzsával kötöm meg az anyagot, akkor annyi zsemlemorzsát szórok rá, hogy megfelelő állagot kapjak.
Egy közepes méretű serpenyőben olajat melegítek, a cukkini pogácsákat prézlibe forgatom és közepes lángon barnára sütöm őket.
Majonézt szoktam hozzá kínálni, és most brokkolis, zöldborsós rizs került mellé, de nagyon finom krumplipürével is, vagy bármilyen majonézes salátával.
Készíthető air fryerben is.
*Nemrégiben beújítottam erre a célra egy sűrű szövésű vászon anyagot, ezt semmi másra nem használom, csak krumpli és cukkini kicsavarására, használat után kiöblítem, megszárítom, és kész.
Héjával együtt reszeled?
VálaszTörlésIgen, a héja is megy bele.
Törlés