2024. július 12., péntek

Zöldséges fejtettbableves

Nagy-nagy nyári kedvenc. Régebben füstölt hússal főztem, berántva, de évek óta inkább a könnyebb, savanykásabb, tejfölös, hús nélküli változatot preferáljuk. Csodás babot kaptam ma a Bosnyákon (1600-2000 forint egy kiló, te jószagú atyagatya!), bő fél kiló lett az egy kiló héjasból, úgyhogy a hőségre való tekintettel úgy gondoltam, nem főzök túl nagy adagot, úgyse nagyon kíván az ember enni ilyenkor, úgyhogy a bab felét lefagyasztottam, jól fog az jönni később.



 Hozzávalók:

30 dkg fejtett bab
1 szál sárgarépa, vagy két kisebb
1 szál fehér répa
egy kevés zellergumó, de legalább néhány szál zellerzöld
1 kis vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
1 evőkanál liszt
3 evőkanál olaj
tejföl ízlés szerint
1 teáskanál pirospaprika
néhány csepp citrom vagy ecet

Elkészítés:
A babot és az ízlés szerint felkockázott, felkarikázott zöldségeket a fokhagyma kivételével feltesszük annyi sós vízben főni, amennyi bőven ellepi őket. Amikor megpuhult a bab, elkészítjük a rántást az olajból és a lisztből, pirospaprikából, zúzott fokhagymából, és berántjuk a levest. Egyet forralunk rajta, majd hozzáadjuk a tejfölt, amivel alaposan elkeverjük. Ha kell, még sózzuk, és néhány csepp citrommal beállítjuk a savasságát is a levesnek. Az a pici kis sav csodát művel a levesünkkel, ezt biztosan állítom. A tejföl is savanykás persze, de a citromlé kiemeli az ízeket, és összhangba hozza azokat.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése