2023. november 2., csütörtök

Sütőtökös pite (pumpkin pie)

Szerintem ez az a süti - és persze sok hasonló van még -, ami nem való mindenkinek. Mert oké, hogy a sütőtök édes, kellemes, fűszerekkel még inkább felpimpelhető az imádni való tartományba, de ugye a töknek ezt a fajtáját nem mindenki szereti, így aztán valószínűleg a belőle készült süti se jön be mindenkinek. De olyat is el tudok képzelni, aki a sült tököt bírja, de ezt a sütit nem annyira. Megengedő vagyok ebben a témában is, mindenki egyen, amit csak akar, én nem szólok bele. DE! Ha te vevő vagy erre a fajta édességre, itt a te recepted, bátran vágj bele az elkészítésébe.

Hozzávalók:

tészta:
36 dkg liszt
1 evőkanál kristálycukor
1 teáskanál só
23 dkg hideg vaj
jéghideg víz szükség szerint

krém:
10 dkg barna cukor
1 evőkanál fűszer (fahéj, őrölt gyömbér, őrölt szegfűszeg, pici szerecsendió)
fél teáskanál só
40-45 dkg sütőtökpüré
35 dkg sűrített tej
3 nagy tojás

Elkészítés:
Állítsuk össze a pitetésztát. Nem bonyolult művelet, a lisztet, cukrot, sót és kockákra vágott vajat egy késes betétű aprítóba tesszük, pulzálva összedolgoztatjuk vizes homok állagúra, majd kb. 4-6 evőkanál jéghideg vizet adunk a tésztához szükség szerint, hogy a tészta összeálljon egy labdává. Ekkor folpackra öntjük, két-három mozdulattal a fólia segítségével összenyomkodjuk a tésztát, diszkoszt formálunk belőle, és egy órára hűtőbe tesszük. Közben elkészítjük a tölteléket.

Szerencsés voltam, várakozott a spázban (sok éve) egy 425 grammos Libby's márkájú sütőtök püré konzerv. Őszintén szólva igen kíváncsi voltam, milyen hatással voltak a konzervre az elmúlt évek, és meg kell mondanom, hogy a doboz egy csodás állagú krémet rejtett. Természetesen készíthetjük sült tökből is a pépet, egyre kell csak ügyelnünk, hogy a lehető legkevésbé legyen vizes a tök, mert ha túl nedves, akkor lehetséges, hogy a krém állagán is meg fog ez érződni.
Nos tehát, összekeverjük a krém hozzávalóit, érdemes a cukrot utoljára hozzáadni, fokozatosan, és közben kóstolni, hogy beállíthassuk a krém édességét úgy, ahogy azt mi szeretjük. Nyugodtan hagyjuk a krémet a pulton a felhasználásig.

Ha a tészta kellőképpen lehűlt, fogjuk a 26-28 centis piteformánkat (vagy azt a formát, amiben sütni akarjuk a pitét), kibéleljük sütőpapírral, majd a tésztát vékonyra nyújtjuk úgy, hogy kibélelhessük vele a formát. Legyen pereme is a pitehéjnak, hiszen meg kell majd tartania a krémet.
Ha a tészta a formában van, villával szúrkáljuk meg, terítsünk rá sütőpapírt, szórjuk meg babbal/lencsével/sütőgolyóval, amink van otthon, és 200 fokon süssük elő a tésztát 15 percig. 15 perc után távolítsuk el a vaksütés kellékeit, öntsük bele a tökös krémet a pitehéjba, és további 40 percig süssük a pitét 180 fokon. Akkor van készen, amikor a krém megszilárdult a pitehéjban, de a közepe még picit remegős.
Hagyjuk a formában kihűlni a süteményt, majd cikkekre vágva, hidegen tálaljuk. Adhatunk mellé tejszínhabot is.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése