2023. január 8., vasárnap

Paneer Butter Masala

Kezdjük az elején: 

- paneer: indiai házi sajt, bivaly- vagy tehéntejből készül oly módon, hogy a felforralt tejhez növényi eredetű savanyító anyagot (citromlé) adnak, ami kicsapja a fehérjét, elválasztja a savótól. Leszűrve, préselve alakítják sajttá.

- masala: fűszerkeveréket jelent, a keverék állhat két-három, de akár tucatnyi fűszerből is.

- butter: vaj. 

Tehát az elkészített ételünk vajas, fűszeres sajt.

Egyszerű ez is, mint az indiai ételek többsége, egy idő után az ember gyakorlatot szerez főzés közben, és már nem kell meredten bámulni a receptet, hogy mi után mi következik. Az viszont nem hátrány, ha minden fűszer és egyéb hozzávaló kéznyújtásra van, mert az nagyon zavaró (nekem), ha főzés közben kell a szekrényt nyitogatni, fűszereket keresgélni.

Hozzávalók:

1 evőkanál olaj
1,5 evőkanál vaj
10-15 dkg paneer (készen kapható a Wesselényi utcai Szép kis Indiában, nem is veszes ar ára)
1 vöröshagyma
1 mokkáskanál kashmiri chili
1 teáskanál gyömbér-fokhagyma krém
1 babérlevél
1 darab fahéj rúd
3-5 db szegfűszeg
5 szem bors
3 szem kardamom
1 evőkanál kesudió felaprítva
1 teáskanál fehér mák (elhagyható)
3 db paradicsomból készült pép
1 csapott teáskanál só
1 teáskanál garam masala
1 teáskanál kurkuma
1 evőkanál ketchup
1 teáskanál kasuri methi (elhagyható)
1 evőkanál joghurt

Elkészítés:

Az olajat a vajjal felmelegítjük, beleszórjuk a kurkumát, a fokhagyma-gyömbér pasztát, egy-két percig kevergetve sütjük. Hozzáadjuk az apróra vágott vöröshagymát, ezzel is kap 2-3 percet. Következik a kesudió, a mák, a paradicsompép és a só fele. Összekeverjük, melegítjük, közben egy teatojásba tesszük a babérlevelet, a szegfűszeget, borsot, kardamomot, és a teatojást beletesszük a mártásba. Használhatunk egy nagyobb darab gézt is, amibe belekötjük a fűszereket. Adunk a keverékhez 1 deci vizet, lefedjük az edényt, és lassú tűzön főzzük 15 percig a mártást. Ekkor a fűszercsomagot/teatojást eltávolítjuk, a szószt pedig késes betétű aprítóba vagy turmixba öntjük, simára turmixoljuk. Ekkor a blender már a pulton van, hisz jó esetben a paradicsomot is azzal zúztuk össze. Persze össze lehet aprítani a paradicsomot késsel is.

A leturmixolt mártást visszaöntjük az edénybe, adunk hozzá még egy kis kurkumát, garam masalát, ketchupot, és ha szükségesnek érezzük, egy kevés sót. Ismét felforraljuk, ezúttal is adunk neki 15 perc rotyogást. Ha sűrűsödik a mártásunk, nyugodtan adjunk hozzá némi vizet. Az idő letelte után a kockára vágott sajtot a mártásba tesszük.

Utoljára érkezik az edénybe a joghurt és a kasuri methi, ezzel már nem kell forralni a mártást.

Naannal, rizzsel egyszerűen isteni.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése