2023. január 12., csütörtök

Karfiol curry szószban

Az év végi kényszeres zöldségfelhalmozás nyomán van még a hűtőben karfiol és brokkoli, így most az indiai megszállottságom akut szakasza miatt ebből is indiai fűszerezésű étel lesz. Viszont most nem kerül bele chili, inkább édeskésre vesszük a figurát. Jól fog jönni az air fryerem, ismét nem kell bekapcsolnom a sütőt, hogy megsüssem a karfiolt, a kétszemélyes adag bőven el fog férni a Delimanóban.

Fotó nem készült az ételről, mert ebédre megjött a lányom, a vacsorára szánt adagot pedig egy pillanat alatt felfaltuk a férjemmel.


Hozzávalók:

1 fej karfiol
fél teáskanál só
bors
fél teáskanál garam masala
fél teáskanál római kömény
3 evőkanál olívaolaj
--------
a mártáshoz:
1 evőkanál vaj (ha van, ghí)
1 evőkanál olívaolaj
1 közepes vöröshagyma
fél teáskanál római kömény
fél teáskanál só
fél teáskanál reszelt gyömbér
2 gerezd fokhagyma lereszelve
negyed teáskanál őrölt fahéj
fél teáskanál kurkuma
fél teáskanál garam masala
fél teáskanál pirospaprika
400 gramm aprított paradicsom konzerv
250 ml tejszín/kókusztej

Elkészítés:

A karfiolt rózsáira vágjuk, megszórjuk sóval, borssal, garam masalával, római köménnyel, majd rácsorgatjuk az olívaolajat, alaposan elkeverjük a fűszereket a karfiollal. 190 fokos sütőben egy sütőpapírral bélelt tepsiben puhára sütjük a zöldséget. Figyeljünk oda, ne süssük túl, mert a szószban ha összetörik, az nagyon nem lesz guszta látvány.

A vajon és egy kanál olajon pároljuk üvegesre az apróra vágott vöröshagymát, amikor már áttetsző, jöhet hozzá a fokhagyma, római kömény, só, gyömbér, fahéj, kurkuma, garam masala és a paprika. Adjunk nekik egy perc kevergetést.

Öntsük az edénybe a paradicsom konzervet, keverjük el a fűszeres hagymával, és fedő alatt 5-7 percig pároljuk. Késes betétű robotgépben, vagy botmixer segítségével dolgozzuk krémesre az edény tartalmát. 

Öntsünk hozzá annyi tejszínt, amilyen híg mártást szeretnénk, forraljuk néhány percig, végül adjuk hozzá a megsült karfiolt. 

A szokásos módon tálalhatjuk főtt rizzsel, naannal, pitával.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése