2023. január 7., szombat

Naan házilag, élesztő nélkül

A múltkori indiai ihletésű lencséhez vettem mélyhűtött naant, mert azt sejteni lehetett, hogy újév napján sok mindenhez lesz kedvem és energiám, de naant sütni valószínűleg nem. Viszont mivel tervezek a közeljövőben még néhány indiai ételt elkészíteni, a naan készítés tudománya elengedhetetlenné vált. Roppant egyszerű feladat, nem kell hozzá sem indiai tandoori kemence, se más, elég lesz egy jó karban lévő serpenyő a megsütéséhez. A fotón a naanok azért nélkülöznek mindenféle plusz jóságot, úgymint vaj, korianderlevelek, hagymamag, mert egy nagyon fűszeres ételhez készültek ma, és egyáltalán nem hiányzott a plusz vaj mennyiség. A hagymamagos dobozba pedig beköltöztek a molyok, és ki kellett kukázni. Bár gyanítom, a lezárt dobozba nem bementek a dögök, hanem már benne voltak, és ott keltek ki ügyesen.



Hozzávalók (kb. 8 közepes nagyságú darabhoz)

2,5 csésze liszt (kb. 30 dkg)
fél teáskanál szódabikarbóna
1 teáskanál cukor
fél teáskanál só
fél csésze joghurt (1,25 dl)
negyed csésze víz (0,6 dl)
1 evőkanál olaj

Elkészítés:

A lisztet, cukrot, sót és szódabikarbónát összekeverjük, hozzáadjuk a joghurtot és az olajat, azt is elkeverjük a száraz anyagokban, majd apránként elkezdjük adagolni a vizet a tésztához. Csak annyit adjunk hozzá, amennyitől szép ruganyos, nem ragacsos tésztánk keletkezik. Dolgozzuk ki a tésztát alaposan, legyen a teteje sima, fényes.

A tészta tetejét simogassuk meg olajos kézzel, majd takarjuk le, és hagyjuk kelni 40-50 percig.

Ezután tépjünk golyókat a tésztából, nyújtsuk ki vékonyra. Akár oválisra, akár kerekre, teljesen mindegy.

Fogjunk egy ép bevonatú serpenyőt, forrósítsuk fel, majd tegyük bele a naant. Néhány másodperc után tegyünk a serpenyőre fedőt, és süssük addig az egyik oldalt, amíg szép színt nem kap. Ezután fordítás következik, és a másik oldal szép színűre sütése.

Ízesíthetjük a naant sütés előtt. Ekkor a kinyújtott tésztát kenjük le kenőtollal egy kevés vízzel, szórjuk meg szezámmaggal, fekete hagyma maggal, akár apróra vágott fokhagymával is, kicsit nyomkodjuk a tésztába, majd járjunk el ugyanígy a másik oldalával is.

A kisült naanokat kenjük meg olvasztott vajjal vagy ghível.

A naan tésztáját légmentesen záródó dobozban nyugodtan eltarthatod egy napig, megsütve pedig jól fagyasztható, felengedés után a serpenyőben átmelegíted, és kész.

Élesztős naan recept a blogon.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése