2022. december 17., szombat

Konfitált fokhagyma

Minden bizonnyal a legnépszerűbb karácsonyi gasztroajándékok közé fog tartozni ez a klafa kis fokhagyma. Idén készítettem először, de tuti biztos, hogy nem utoljára. Elkészítése egyszerű, mint a hanyatt esés, szerintem nem kell hozzá a legdrágább, prémium minőségű olívaolajat megvenni, de persze ne sansa/pomace olajat vegyetek hozzá, az ugyanis a legalacsonyabb minőségű olaj, amit vegyi eljárással nyernek ki a halálra préselt olajbogyókból, szóval ennél azért akarjatok jobbat magatoknak, vagy az általatok megajándékozottnak. Én most a Lidlben vettem normális(hoz közeli) áron olajat.


A konfitált fokhagymát általában annak készítsétek, akit eléggé szerettek ahhoz, hogy 8-10-12 fej fokhagymát türelmesen megtisztítsatok, utána pedig napokig kapkodjátok a földről, innen-onnan az elbújt fokhagymahéj darabokat. Íme, a kezdetek:


Hozzávalók:

8-10 fej fokhagyma
olívaolaj szükség szerint
egy ágacska rozmaring, mokkáskanálnyi szárított kakukkfű




Elkészítés:

A fokhagymákat megtisztítjuk, gyökér felőli végüket levágjuk, majd lábasba tesszük. Felöntjük annyi olívaolajjal, amennyi ellepi. Hozzáadjuk a rozmaringot, kakukkfüvet, sót, és forrásba hozzuk az olajat, majd a létező legkisebb lángon addig sütjük a hagymát, amíg vajpuha, kenhető állagú nem lesz. Ha a kis gerezdek nem maradnak hófehérek, az sem baj, a sárgás, barnás színük mindössze azt jelzi, hogy elkezdtek karamellizálódni.

Óvatosan kis üvegekbe szedjük a gerezdeket egy kanál segítségével, végül felöntjük a fűszeres olajjal, ügyelve arra, hogy ne lógjon ki sehol a fokhagymagerezd az olajból.

Állítólag két-három hétig tartható el, de szerintem tovább is jó az, hiszen a fokhagymákat légmentesen elzárja az olaj a levegőtől, nyilván csak tiszta eszközzel nyúlunk az üvegbe, nem látom okát, miért ne lehetne hetekig eltartható ez az étel, már feltéve, hogy nem fogy el egy este alatt pirítósra kenve.




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése