Én nem tudom, mi volt velem, egy mohás kő alatt éltem eddig, vagy mi, de én valahogy nem értesültem arról, hogy sűrített tejet lehet házilag is készíteni. Azt tudom, hogy dulce de lechét hogyan kell előállítani sűrített tej konzervből, de arról meg mindig azt gondoltam, hogy biztos az én kezemben/konyhámban történne meg az a katasztrófa, hogy a konzervdoboz hirtelen megunná a bődületes nyomásnövekedést, amit a forralása okoz, és beterítené az egész miskulanciát a ragacsos szutty, úgyhogy ez nálam a no way, illetve a never ever kategóriába soroltatott.
Na de kies kis hazánkban nemigen lehet tubusos sűrített tejet kapni, ha meg lehet, mocsok drága, és az árára még rárakódik a közlekedéssel eltöltött időm és a buszjegyek ára. Úgyhogy elkezdtem kutakodni, hol lehetne mégis emberi áron ilyen istennyilát kapni, és akkor egyszer csak bamm, képen vert a felismerés, hogy tejóisten, itt mások, akiknek több eszük van, mint nekem, rég maguk főzik a sűrített tejüket. Hát több se kellett, gondolhatod, neki is álltam reggel. Mert mi mást csinálnék egy olyan napon, amikor 1/4 4-kor kidob az a nyűves ágy, nem igaz? (A sűrített tej után még nekiálltam konfitált fokhagymát készíteni, és vár ma még rám a lekváros linzer tésztájának megsütése és bedobozolása. Ja, közben van ám nekem munkahelyem is, és dolgozom is mindemellett :) )
Hozzávalók 46 dkg sűrített tejhez:
6 dl tej (én 1,5 százalékosat használtam, mert az van itthon, de 2,8-asból jobb szerintem)2 dl 30 %-os habtejszín (nem, nem főzőtejszín. Az a termék valójában nem létezik, vagy ha igen, akkor nem tejszín.)
15 dkg kristálycukor
Kész, passz, semmi más nem kell, csak még egy kis türelem.
És tényleg besűrűsödött hűlés közben?
VálaszTörlésIgen, határozottan alakul.
Törlés