Még nyíltak a völgyben a kerti virágok, még zöldellt a nyárfa az ablak előtt, amikor baráti ajánlásra elautóztunk a felsőörspusztai almáskertbe, ahol szedd magad akciót hirdettek. Meg is szedtük magunkat, Idared, Jonatán és Jonagold típusú almákkal pakoltuk tele szó szerint az autót, a mérlegelésnél magam sem akartam elhinni, hogy 4 kiló híján egy mázsát sikerült leszedni. Nos... mit is mondhatnék... kicsit túltoltuk a bringát. Kellett is egy teljes hónap, mire a napi rendszeres almafogyasztás mellett nekiálltunk feldolgozni az almákat.
A lányom fotója http://tanyasieletunk.blogspot.com/ |
Lett belőle fűszeres almalekvár (fűszerekkel, 3:1-ben zselésítővel), a lányom készített belőle befőttet, lekvárt, ivólevet és reszelt almát. Ma én is követtem a példáját, lereszeltünk egy csomó almát, és az így keletkezett levet is üvegekbe zártam.
Reszelt alma télire:
Semmi más nem kell hozzá, csak alma, és citromlé. Meg egy közepesnél jobb konyhai robot, ami lereszeli helyetted az almát.
Az almákat megmossuk, kicsumázzuk, meghámozzuk. Most is, mint minden más esetben nagy hasznunkra vannak a jó szerszámok: egy erős almacsumázó és egy éles hámozó.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése