2014. február 26., szerda

Csirkegombóc

Jobb híján lett ez a neve ennek az ételnek, és ez is egy olyan típusú kaja, ami nagyon jól variálható. Ez konkrétan a maradék grillcsirke felhasználása okán fogta meg a szemem a pinteresten, de ha jól megnézzük, nem is kell hozzá hús, ha épp nincs kéznél. Nézzük az alapreceptet:


A hozzávalók mennyiségét azért nem írom le, mert attól függ, mennyi esetünkben például a maradék csirke. Hiába írom, hogy legyen másfél csészényi, ha nincs annyi. Tehát egy kis konyhai gyakorlattal a hozzávalókból remekül össze lehet állítani ezt a gombócot, nem kell hozzá dekára megadott sillabusz.

Hozzávalók:

maradék sült vagy főtt csirke nagyon apróra vágva
reszelt sajt (igen jó hozzá a cheddar)
tojás
főtt brokkoli
készen kapható barbecue szósz (Heinz)
egy kevés sűrű joghurt
főtt rizs (legjobb az arborio, ami inkább krémesre fő, mint pergősre)
mandulaliszt
panko
só, bors

Na, ezekből kell összeállítani egy olyan masszát, amiből gombócokat tudunk formálni. Az eredeti receptben szerepel a mandulaliszt, nekem van is itthon mindig a macaronsütő mániám miatt, de simán kihagyható belőle, pótolható sima liszttel is. Ugyanez vonatkozik a pankora is, nyugodtan mehet bele zsemlemorzsa.

Ha összeállt a massza, egy muffinforma mélyedéseit kiolajozzuk, abba pottyantjuk a megformált gombócokat. 180 fokon 15-20 percig sütjük. Adhatunk mellé salátát, bármilyen mártogatóst, sült krumplit. És variálhatjuk a végtelenségig, szerintem ha a rizst, tojást és a sajtot tekintjük alapnak, akkor bármilyen zöldséget tehetünk hozzá, ha kell, a húst ki is hagyhatjuk belőle, vagy lecserélhetjük darált sonkára akár. Szóval jó kis Jolly Joker ez!


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése