2014. január 13., hétfő

Szalagos fánk

A fánk. Ami könnyű, nem olajos, szalagos és édes. Amire az ember a legdurvább fogyókúrában is elcsábul. Amihez kell némi rutin, de egyáltalán nem ördöngősség az elkészítése. Közismert, hogy a fánk evés hagyománya a farsangi ünnepkörhöz kötődik, farsang nem múlhat el fánk (valamint kocsonya és káposzta) nélkül. De mindenféle ünnep nélkül is egy jó fánk remek második fogás egy tartalmas leves után például.


A fánk készítés menete a következő: a tésztát összeállítjuk (lehet kenyérsütő gépet is használni, hibátlan tésztát fogunk kapni), hagyjuk megkelni, kinyújtjuk, kiszaggatjuk, ismét hagyjuk kicsit kelni, majd olajban pirosra sütjük a fánkokat. Van néhány dolog, amit nem árt, ha tudunk, mielőtt nekiállunk életünk első fánkját megsütni. 
A kelt tésztával ugyanúgy kell bánni, mint más esetekben, az alapanyagok legyenek szobahőmérsékletűek, a kelesztést pedig langyos helyen végezzük. Ha a konyhánk hideg, fűtsük fel a sütőt 50 fokra, majd a kikapcsolt, langyos sütőbe tegyük a letakart tésztát kelni. 
Használjunk megfelelő méretű fánkszaggatót (vagy poharat), ujjunkkal vékonyítsuk el a fánk közepét, ide kerülhet majd a lekvár. A "lyukas" közepével lefelé kezdjük a sütést. Akkor lesz szép a fánkunk, ha a második kelesztésnél a tészta kap egy kis kérget, azaz megszárad valamennyire. 

A fánksütés sarkalatos pontja az olaj hőmérsékletének megválasztása, ugyanis elég melegnek kell lennie ahhoz, hogy a beletett tészta azonnal elkezdjen sülni, viszont nem lehet túlságosan forró sem, mert akkor a fánkok sötétbarnák lesznek, meg is keményedik a külsejük, ám belül nyersek maradhatnak, egyszóval nem lesznek se szépek, se jók. A sütéshez használt  olaj kb. 160 fokos legyen, amikor nekiállunk a sütésnek. Az első oldal sütését végezzük mindig fedő alatt, majd amikor megfordítjuk a fánkot, vegyük le a fedőt. Vigyázunk, ne csöpögjön a kicsapódó pára az olajba, mert fröcsköl majd, mint a nyavalya. Papírtörlőre szedjük ki a fánkokat, ami magába szívja a felesleges olajat. Porcukorral, rummal kikevert, megmelegített lekvárral, esetleg csokoládé öntettel fogyasszuk a fánkot.


Hozzávalók (a kenyérsütő gépbe való berakás sorrendjében):

3 tojássárgája
3 dl langyos tej
5 dkg olvasztott vaj
2 evőkanál rum
0,5 kg liszt
3 dkg krisztálycukor
2,5 dkg friss élesztő (amit a teljes mennyiségből elvett tejben, gondolatnyi cukorral felfuttattam)
egy csipet só
 
Elkészítés:
 
A gép a tésztát másfél óra alatt csodásan fényes, lágy tésztává dagasztotta, amit lisztezett gyúrólapra húztam, kissé átgyúrtam, majd fél centi vastagra nyújtottam. Fánkszaggatóval kiszaggattam őket, erősen lisztezett felületen kaptak még negyed órát, hogy újra megkeljenek. Felmelegítettem az olajat (egy leeső apró tésztadarabbal kipróbáltam, elkezd-e az olaj azonnal gyöngyözni, amint belekerül a tészta, de speciális hőmérővel is le lehet ellenőrizni az olaj hőfokát), és hármasával kisütöttem a fánkokat.

4 megjegyzés:

  1. Tökéletes, tanári leírás, csodás fánkok, jövő hét végén sos. sütni fogok, mert csorog a nyálam:-)))))

    VálaszTörlés
  2. Kb egy-egy oldal sütése hány perc lehet? Éva

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Hacsak nem óriás fánkokat csinálsz, hanem normál méretűeket, akkor max. egy perc. De látni fogod a színén.

      Törlés