2025. szeptember 5., péntek

Zöldséges gnocchi, a nyári fastfood

2010-es bejegyzés az ősblogról (fakanal.freeblog.hu), nem értem, miért nem került ez át ebbe a blogba korábban, hiszen a receptet azóta is szeretem, használom, bár Konyhakiállítás az volt az első és utolsó életemben. Mindenesetre tényleg nem volt haszontalan, hisz abban az évben megkaptam a családomtól azt a Bamix merülőmixert, amivel ott ismerkedtem meg, és azóta is töretlenül imádok, használok, áldom a feltalálója nevét, és hálás vagyok a családomnak, hogy megleptek vele, mert finoman szólva sem volt olcsó, viszont azóta is hű és jól szolgáló társam a konyhában. Nincs nélküle spagetti szósz készítés, zakuszka- és krémleves pürésítés, majonézkeverés, smoothie gyártás.

***
Semmiképp nem volt hiábavaló szombati látogatásunk a Konyhakiállításon. Ha nem nézném a remek sütikiszúrókat, a finom falatokat és az új szerelmet, egy Bamix típusú botmixert, a Kaldeneker Györgytől ellesett recept akkor is pozitív irányba billentené a mérleget.




Hozzávalók:

50 dkg gnocchi (lehet készen vásárolt is, én most a Lidlben ilyen hosszúkás formájút kaptam)
1 cukkini
1 nagy fej lilahagyma
2-3 szál újhagyma
15 dkg gomba (portabellot használtam)
1 piros kaliforniai paprika
0,5 liter paradicsomszósz (Kaldeneker Bertollit használt, de nekem tele a kamrám a saját készítésű sugommal, úgyhogy kivételezett helyzetben vagyok)
10 dkg reszelt parmezán
olívaolaj
ízlés szerint fűszerek, én az oregánó, bazsalikom, rozmaring szentháromságát ajánlom

Elkészítés:

Elkészítése roppant egyszerű és gyors, mégis lehengerlően finom étel a végeredmény. A tésztát két evőkanálnyi olívaolajon átmelegítem, majd az összevágott zöldségeket beleszórom a serpenyőbe, együtt pirítom egy-két percig az egészet. Ekkor nyakon öntöm a paradicsomszósszal, vigyázat, a cél nem az, hogy tocsogjon a tészta a szószban, hanem hogy egy olyan bevonatot képezzen rajta, amitől nem száraz, és amiben átfő, átforrósodik a tészta. 

Fűszerezem ízlés szerint, majd amikor a zöldségek még roppanósak, de nem nyersek, a gnocchi pedig megfőtt, lezárom a gázt. A tányérokon alaposan megszórom sajttal az ételt.

TIPP:

Kedved szerint variálhatod a zöldségeket, ha nem szereted a gombát, hagyd ki, ha imádod a padlizsánt, kockázz bele azt is, nyugodtan mehet bele zöldborsó, kukorica is, úgyis a fűszerezése fogja meghatározni az étel jellegét.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése