Ha kevés az időd, de valami igazán finom vegetáriánus fogásra vágysz, a töltött gomba tökéletes választás. A tölteléket kedved szerint variálhatod, így mindig más-más ízkombináció vár az asztalon. Érdemes egyforma fejeket választani, legyenek akár kicsik, akár nagyobbak, úgy egyszerre fognak elkészülni.
1 evőkanál olívaolaj
1 kis fej hagyma apróra vágva (esetleg mogyoróhagyma, ha hozzájutunk)
1 gerezd zúzott fokhagyma
60 dkg gomba, lehetőleg egyforma méretűek
50 ml vörösbor
2 szelet kenyérből friss kenyérmorzsa
1 mokkáskanál szárított kakukkfű
1 púpozott evőkanál paradicsompüré
Elkészítés:
A kenyérről eltávolítjuk a héját, késes betétű aprítóban ledaráljuk.
A gombakalapok szárát kitörjük, apróra vágjuk, néhány fejet félreteszünk, amiket megtöltünk majd, és a többi fejet is apróra vágjuk.
Kis olajon 5-10 percig pirítjuk a gombavagdalékot, a hagymát, a fokhagymát, amíg megpuhulnak. Ekkor hozzáadjuk a vörösbort és a kakukkfüvet, a bort elpárologtatjuk. Ekkor csatlakozik a paradicsompüré a matériához, sózunk, borsozunk, és adunk még 2-3 percet, hogy összebarátkozzanak. Pirítás közben a paradicsompüré karakteresebbé, édesebbé válik, ez jót tesz az ízeknek.
Hozzáadjuk a töltelékhez friss kenyérmorzsát. Figyeljünk, ne legyen nagyon betonos, száraz a töltelék, nem muszáj az összes kenyérmorzsát beletenni, csak amíg kellemesen lágy állagú a töltelék.
A gombafejeket olajjal kikent tűzálló tálba tesszük, egy kevés olajjal meg is kenjük, közepükre halmozzuk a tölteléket, betoljuk az előmelegített sütőbe, majd olyan 190 fokon 20 percig sütjük.
TIPP:
-Az utolsó percben megszórhatjuk egy kis reszelt sajttal, nem fogja elrontani.
-Adhatunk mellé bármilyen rizst köretnek, de akár a tölteléket is gazdagíthatjuk párolt rizzsel, akkor a kenyérmorzsa elhagyható.
- Dúsíthatjuk a tölteléket zöldségekkel, bulgurral, kuszkusszal is akár, de tehetünk bele apróra vágott sonkát is például, akkor persze már nem lesz vegetáriánus étel. Egy kis feta sajt a töltelékbe szintén remek választás.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése