Nagy-nagy családi kedvenc, egyedül a fiam nem eszi sajnos. Ősszel jön el az ideje, hogy megfőzzem, de ha jó zakuszka receptet keresel, ezt nyugodtan tedd addig talonba. Természetesen sokféle recept forog közkézen, mindenki másképp főzi a zakuszkát. Nálam legtöbbször kerül bele sült padlizsán is, a zellert sosem hagyom ki belőle, az nekem nagyon fontos.
Hozzávalók:
5 db csípős paprika
10 gerezd fokhagyma
2 db közepes zeller
8 db hagyma
5-6 kg
paradicsomból paradicsom lé
10 db szegfűszeg
5 db szegfűbors
¼ kg cukor
3 evőkanál só
3 babérlevél
ízlés szerint őrölt fekete bors
Elkészítés:
Húsdarálón kétszer ledaráljuk a nyers zöldségeket.
Olajon megpároljuk a hagymát, majd
amikor már puha, hozzáadjuk a többi
zöldséget. Ráöntjük a paradicsomlét, beletesszük a babért, szegfűszeget,
szegfűborsot, majd kb. egy órát főzzük.
A végén fűszerezzük a zakuszkát
cukorral, ecettel, ezekkel is forraljuk még az ételt. A munka utolsó
előtti fázisaként merülő mixerrel kicsit krémesítjük az elkészült szószt. Nem
kell péppé zúzni, jó, ha vannak benne nagyobb darab zöldségek is. Üvegekbe töltjük
és a tetejére egy evőkanálnyi olívaolajat teszünk, ami légmentesen lezárja és konzerválja
a zakuszkát. Néhány percre fejre állítjuk az üvegeket, majd száraz dunsztban
kidunsztoljuk.
TIPP: A fűszereket tegyük tüllbe vagy teatojásba, hogy
ne kelljen a végén egyenként kiszedegetni a tűzforró ételből.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése