2025. augusztus 23., szombat

Marhahúsos török pide

Aki járt már Törökországban, biztosan találkozott már a klasszikusokkal: a legendás simittel, a szezámmagos karika nélkül nincs reggel, a poğaçaval, amelynek sós, puha töltött zsebei pedig tökéletesek egy gyors harapnivalónak. És persze ott a börek, a réteges tésztás finomság, ami sajttal, spenóttal vagy hússal készül, és minden változata mennyei.

A török péksütemények különlegessége, hogy egyszerre egyszerűek és tartalmasak, és ennek a leírásnak ez a marhahúsos, zöldséges pide is tökéletesen megfelel.


Hozzávalók 5 kb. 22 cm-es pidéhez:

30 dkg liszt
100 ml meleg tej
100 ml meleg víz
25 ml olaj
5 gr kristálycukor
1 teáskanál só
5 gr porélesztő


feltét:
30 dkg darált marhahús
1 kicsi piros, 1 kicsi zöld húsú paprika apróra vágva
1 közepes vöröshagyma apróra vágva
1 kicsi paradicsom apróra vágva
1 gerezd fokhagyma apróra vágva
2 evőkanál olaj

bors
15 dkg reszelt cheddar sajt


Elkészítés:
A lisztet tálba öntöttem, közepére mélyedést nyomtam. Ebbe a mélyedésbe ment az élesztő, cukor, tej és víz. Ezt így néhány percre magára hagytam.
A sót a tészta széléhez tettem, hogy ne találkozzon közvetlenül az élesztővel, majd a tésztát összeállítottam. Utoljára gyúrtam bele az olajat, azzal is kidolgoztam, majd letakarva duplájára kelesztettem. Minimum 45 percre van szüksége a művelethez.
Ha a tészta megkelt, kíméletesen kinyomom belőle a levegőt, majd vékonyra nyújtom. Egy kicsi fedővel formákat vágok ki belőle, sütőpapírral bélelt tepsire helyezem.
A feltét alkotóelemeit egy tálban összegyúrom. A zöldségeket esetleg késes betétű aprítóban is összekaszaboltathatjuk. Sózzom, borsozom a keveréket, hozzáadom az olajat, majd a kész masszát a tésztakorongokra simítom. Legjobb, ha a kezünket használjuk, de ha nem szeretnénk ezt, használjunk kanalat. A korongok tetejét megszórom a reszelt sajttal, majd 200 fokra előmelegített sütőben kb. 20 perc alatt pirosra sütöm a pidéket.

Sörrel, fröccsel kitűnő vacsora.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése