Nem tudom pontosan megmondani, hány éve főzöm ezen recept alapján az elmaradhatatlan, kihagyhatatlan mártást. Az biztos, hogy a gyerekek még általános iskolások voltak, amikor először rászántam magam, most meg már a fiatalabb 23, az idősebb 26 éves. Mérhetetlenül megkönnyítette akkoriban az életet, a gyerekek az iskolából hazajövet, esetleg más főtt ételt nem találván spagettit főztek, ráöntötték a kész szószt, és meleg étel is volt a hasukban, egészségeset is ettek, tartósítószer- és adalékanyag menteset, mindenki jól járt. Az évek során persze fejlesztettem rajta ezt-azt, de az alap ugyanaz: készre kell főzni a szószt ugyanúgy, mintha frissen főznénk, azonnali fogyasztásra, csak éppen tovább kell rotyogtatni, és ki kell dunsztolni. Íme a recept hozzá:
Hozzávalók:
7 kg lucullus paradicsom
1 kg vöröshagyma
1 nagy csokor friss bazsalikom (vagy szárított)
1 cserép rozmaring (vagy szárított)
friss oregano, ízlés szerinti mennyiségben (vagy szárított)
2,5 dl olaj
s, bors, ízlés szerinti mennyiségben cukor
Elkészítés:
A paradicsomot megmostam,
éretlen, hibás részeit eltávolítottam. A vöröshagymát megtisztítottam, a
bazsalikomot, rozmaringot szintén. Majd a hagymát az aprítógépbe
hajigáltam, péppé zúzattam. Ment a lábasba olaj bőséggel, rá a
hagymapép, és következett a hagyma puhára párolása. Amikor ezzel készen
voltam, az egyszerűség kedvéért két edénybe szétraktam a hagymát. Ezután
a paradicsomokat kaszaboltattam össze az aprítóval, ami oly jól
sikerült, hogy boldogan konstatáltam: nem kell passzírozni, a paradicsom
héja észrevehetetlen a masszában, ráadásul jelenléte pozitív hatású,
ugyanis sűríti a cuccot.
No, a paradicsompépet
szépen beleöntöttem a két edénybe, és megkezdődött a főzés-sűrítés
hosszadalmas - ám felügyeletet nemigen igénylő - művelete. Most békésen rotyognak a gázon,
időnként kimegyek ellenőrizni, hol tartanak az esszencializálódás rögös
útján. Amikor már a felesleges lé elfőtt róla, a tetejére feljött az olaj, beletettem a fűszereket: a péppé aprított
bazsalikomot, rozmaringot, oreganot, sót. Rottyantom még egyet, aztán ha úgy ítélem meg, hogy pont megfelelő az állag,
sterilizált üvegekbe kanalazom a szószt. A csavaros kupakot rájuk
illesztem, fél percre mindegyik fejtetőre fog állni, majd mehetnek
néhány napra ágyba, párnák közé pihenni. Az egész megvan két óra alatt -
már feltéve, hogy Lucullus paradicsomot veszünk, a többi fajtáról
elfőzni a víztartalmat nagyon keserves időtöltés.
Nagyon tetszik, kipróbálom.
VálaszTörlésEz a legjobb recept ! Plusz par cikk fokhagymaval meg istenibb!
VálaszTörlés