2025. február 17., hétfő

Rántott zeller

Ettél már valaha rántott zellert? Nem? Nagy hiba.

Nemcsak azért, mert a zeller finom, hanem mert nagyon egészséges növény is. Hazánkban a gumós zellert favorizáljuk, de a szárzeller is klassz növény, csak azt nem lehet kirántani, tegyük inkább smoothie-kba, salátákba. Tudom, hogy sokan nem kedvelik a zellert, és csak azt a szürkés-barnás darab zöldséget látják a húslevesből benne, de ez nem az igazi megközelítés. Zellerből fantasztikusan finom salátát, levest, ropogóst lehet készíteni, de ha nagyon őszinte akarok lenni, nekem a rántott zeller a kedvencem. 

Emlékszem, néhány éve kedvenc séfem, Bicsár Attila vitt egy Traktor farmfood nevű, azóta sajnos átalakult helyet a belvárosban, első látogatásunkkor szerepelt az étlapon a rántott zeller is, amit boldogan vettem tudomásul, hiszen ha egy ilyen múltú és tudású séf is lát ebben az ételben fantáziát, akkor minden a legnagyobb rendben van. Le is csekkoltam rögtön, isteni volt.

Hozzávalók 2 főre:

1 közepes zellergumó
1 tojás
liszt
panko morzsa (vagy sima prézli)
bors
olaj a sütéshez

Elkészítés:
A zellert meghámozzuk, ujjnyi karikákra vágjuk, és enyhén sós vízben előfőzzük. A zöldség legyen már puha, amikor kivesszük a vízből, de ne főzzük péppé, mert még az olajban is puhul, meg ha nagyon megfőztük, nem lesz könnyű dolgunk a panírozáskor.
Hagyjuk az előfőzött zellert kihűlni, majd a szokásos módon panírozzuk be a liszt-tojás-morzsa keverékébe, és olajban süssük ki.

Tippek:
- vághatjuk a zellert csinos kockákra is, mint ahogy anno Bicsár Attila szervírozta a Traktorban, nagyon mutatós lesz úgy.
- készíthetjük az ételt air fryerben is bátran, előtte spricceljük meg olajjal, félidőben fordítsuk meg. Még nem próbáltam, mert mindig többet sütök, mint amennyi az air fryerbe beleférne, de én 200 fokon sütném először 15 percig, aztán fordítás után még 10 percig.
- adhattok mellé salátát, majonézt vagy tartásmártást is, nem fog ártani neki.

Végül pedig legyen itt egy fotó rólam és a séf úrról, akit nagyon kedvelek, bár ennél jobban, mint ahogy a képen látszik, sajnos nem ismerem. A fotó a Millenárison készült 3 évvel ezelőtt, a születésnapomon, amelyen a legnagyobb ajándék az volt, hogy a lányom feljött megköszönteni Kecskemétről, és kikísért az épp zajló Gourmet Fesztiválra, ahol főzhettem közösen Steiner Kristóffal, és még a séfet is elkaptam egy kép erejéig.

Bicsár Attilával 2022-ben

Steiner Kristóffal és Nimivel 2022-ben kimelegedve a főzéstől, a nyártól és a boldogságtól, 61. születésnapomon :)




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése