2014. február 22., szombat

Zellerkrémleves

Tudom, hogy sokan rá se bírnak nézni a zellerre, még a húslevesből is kipiszkálják. Pedig a zeller finom. Igen, erőteljes az íze, már-már parfümös, bizonyára ez a tulajdonsága az, ami miatt sokan nem kedvelik. Egészségre gyakorolt jótékony hatásáról most nem közlök értekezést, a net mindenkinek rendelkezésére áll ahhoz, hogy ezeknek utána nézzen. Számtalan formában fogyasztható, én rántva szeretem a legjobban, de egy jó levesért se kell nálam sokáig könyörögni.


Hozzávalók:

egy közepes, vagy annál nagyobb zellergumó
2 közepes burgonya
3 dl habtejszín
1 liter zöldség alaplé
bors

Elkészítés:

A burgonyát és a meghámozott zellert kockára vágjuk, az alaplében feltesszük főni. Mivel a burgonya sok sót képes felvenni, és a zeller is erőteljes ízű, ezért bőkezűen sózzuk. Amikor kész, botmixerrel megdolgozzuk, hozzáöntjük a tejszínt, beállítjuk a leves sűrűségét, ha szükséges, még egy kis vízzel, összeforraljuk - de már nem főzzük -, és tálaljuk. Mehet rá pirított kenyérkocka, mandulaforgács, levesgyöngy, én most ikeás pirított hagymát használtam.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése