2014. július 6., vasárnap

Házi pita recept

Vannak ételek, amikhez pita kell, és pont. Ilyen a falafel, a hummusz, és az összes olyan kaja, amihez kell egy jó alap, amibe belepakoljuk a tölteléket: húst, zöldséget, savanyúságot, mártást. Szóval a pita, az kell. És miért vennél hipermarketben agyontartósított, sápadt, kicsit sem gusztusos műpitát, ha nagyjából egy óra ráfordított idővel és 10 percnyi ráfordított munkával elkészítheted a saját, otthoni pitádat? A recept roppant egyszerű, semmi extra nem kell hozzá, csak egy kevés lelkesedés.


Hozzávalók 4 darabhoz:

25 dkg liszt
1,5 dl langyos víz
1,5 dkg élesztő
1 evőkanál olívaolaj
1 teáskanál só
1 csapott teáskanál cukor

Elkészítés:

A lisztet tálba öntjük, beletesszük a sót, az olajat. A langyos vízbe beleöntjük a cukrot, belemorzsoljuk az élesztőt, megvárjuk, hogy habos legyen, azaz felfusson, ekkor a liszthez adjuk, és sima tésztává dagasztjuk az anyagokat. Letakarva duplájára kelesztjük. Ez nyáridőben, meleg konyhában gyorsan megy.
Ha a tészta megkelt, könnyedén átgyúrjuk, négy darabja vágjuk és gombócokat formázunk belőlük, és újabb 15-20 percre pihenni hagyjuk. Ez fontos, hiszen ez alatt a 15-20 perc alatt a tészta változáson megy keresztül, ha pedig letelik az idő, sokkal jobban tudjuk majd nyújtani a gombócokat.
A tésztából kerek lapokat nyújtunk, maximum fél centi vastagokat. A sütőt előmelegítjük 200 fokra. Én a pitát a sütő rácsán szoktam sütni, nem sütőlapon, úgyhogy szépen a rácsra ültetjük a négy szerencsést, és amikor a sütő eléri a 200 fokot, betesszük a rácsot. 
Látni fogjuk, hogy a piták szépen megemelkednek majd. Amikor kezdenek színt kapni - 10-15 perc múlva, ki is vehetjük őket. Rögtön bugyoláljuk tiszta konyharuhába, a saját gőzüktől kicsit megpuhulnak majd.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése