Ha a legtitkosabb reményeimre vagytok kíváncsiak, azt szeretném, ha ez a recept lenne az egyik olyan leírás a blogomon, amit a legtöbben olvasnak, és persze a legtöbben próbálnak ki. Van már egy hasonló, a pulykakoszorú, amit nagyon sokan olvastatok és készítettetek el, tavaly karácsonykor jó néhány képes beszámolót kaptam arról, hogy nálatok is szerepelt a menüben, és kedvenccé vált. Ennek a pitének minden jogalapja megvan rá, hogy ugyanígy járjon. Nem nagyon macerás elkészíteni, és olyan finom, hogy még egy hét múlva is az ízével álmodsz...
Hozzávalók a tésztához:
60 dkg liszt
30 dkg zsír vagy vaj
só
jéghideg víz szükség szerint
a töltelékhez:
5 dkg vaj
3 póréhagyma összeaprítva
6 szelet bacon vékony csíkokra vágva
50 dkg csont és bőr nélküli csirkehús (lehet csak mell, vagy mell, comb vegyesen)
1 evőkanál liszt
egy pohár fehér bor
250 ml zsíros tejszín
só
bors
1 csapott teáskanál őrölt rozmaring
Elkészítés:
A lisztet és a zsiradékot tegyük egy késes betétű aprítóba,
és a gombot pulzálva nyomogatva dolgoztassuk a géppel morzsásra a lisztet és a
vajat. Természetesen gép nélkül, az ujjainkkal is elvégezhetjük ezt a
műveletet. Ekkor figyeljünk arra, hogy csak az ujjaink hegyével dolgozzunk,
hogy meleg tenyerünkkel ne olvasszuk meg a vajat, különben a tészta nem lesz
omlós. Amikor a tészta már morzsás, adagoljuk hozzá a hideg vizet, de csak
annyit, amennyitől összeállnak a hozzávalók. Formáljunk belőle korongot, csomagoljuk
műanyag fóliába, hűtsük 30 percig.
A vajat olvasszuk fel, dobjuk rá az összevágott póréhagymát,
sózzuk, borsozzuk, adjunk hozzá egy teáskanálnyi őrölt rozmaringot, és pároljuk
negyed órát, amíg puha, édes nem lesz.
Egy másik edényben a csíkokra vágott bacont
pirítsuk meg, majd dobjuk rá a falatnyi darabokra vágott húst, és azt is süssük
magas hőfokon, míg színt nem kap.
Az időközben megpuhult hagymát hintsük meg a
liszttel, egy-két percig pirítsuk, majd öntsük rá a bort. Főzzük a boros hagymát
addig, míg az alkohol el nem párolog belőle, majd adjuk hozzá a szalonnás
csirkét, keverjük össze, és öntsük rá a tejszínt. Egyet rottyantsunk rajta,
majd tegyük félre hűlni.
A lehűlt tésztát vegyük elő, vágjuk ketté, lisztezett
deszkán nyújtsunk belőle akkora kört, amekkorával egy megfelelően mély hőálló
tálat ki tudunk bélelni. (Az én edényem 26 cm átmérőjű.) Öntsük bele a csirke ragut, fedjük le az edényt a
tészta másik feléből nyújtott koronggal, ujjainkkal csippentsük össze a két
tésztaréteget, zárjuk le a ragut légmentesen. A tészta tetejét kenjük meg egy
kevés tojással, és 180 fokos sütőben süssük 25-30 percig.
Ellenállhatatlan, megunhatatlan, hidegen, melegen, bárhogyan! Igazi kényeztető étel.
Óóóóó, na ezt hétvégén kipróbálom Anyáékon! G.K.
VálaszTörlésimába fogod foglalni a nevemet, erről biztosíthatlak :) ROZMARING!!!
TörlésÚgy legyen! Ámen :D
VálaszTörlésÚgy lesz, ígérem :D A tésztát akár előző nap is megcsinálhatod, simán elvan egy napot a hűtőben, de a tölteléknek se lesz semmi baja, ha pihen egy kicsit.
TörlésRendicsek. Majd beszámolok az eredményről. ;)
VálaszTörlésvárom :) ja, és ha lenyűgözésileg készül, akkor még egy kis leeső tésztából virágot, leveleket, indákat lehet késsel formálni, rátenni, akkor még ki is gyönyörűzted, imádni fogják. Eldugultam :D
TörlésElkészítettem, mennyei volt, az egész család imádta. Sorban jöttek ki a konyhába, hogy megnézzék minek van ilyen jó illata. Köszönöm a receptet.
VálaszTörlés