2014. január 30., csütörtök

Indiai pulyka korma

Amikor Gabojszánál megláttam a receptet, összefutott a számban a nyál. Régebben, amikor nem dolgoztam ilyen sokat, és több időm volt főzni, viszonylag sűrűn készítettem ázsiai ihletésű ételt. De amióta a magam uraként egész nap dolgozom, nemigen van időm a pepecselős ételekre. Ez a pulyka azonban egyáltalán nem túl munkás, és a végeredmény bőven meghálálja a fáradságot. Jutalmunk egy melengetően fűszeres, sűrű, krémes, markáns ízű étel lesz, ami pillanatok alatt fog szublimálódni a tálaló edényből...



Hozzávalók:

80 dkg pulykamell filé (ha jobban szeretjük, csirkemell)
5 dkg vaj
2 evőkanál olaj
1 vöröshagyma
3 gerezd fokhagyma
egy hüvelykujjnyi gyömbér
 1 evőkanál curry por
1 teáskanál indiai ötfűszer keverék
1 mokkáskanál őrölt koriander 
2 babérlevél
1 dl paradicsomlé
0,5 liter kókusztej 
bors
friss korianderzöld

Elkészítés:

A pulykamellet nagyobb kockákra vágom. A vaj és olaj keverékén megdinsztelem az apróra vágott vöröshagymát, hozzáadom a lereszelt fokhagymát és gyömbért. Közepes lángon kevergetem, vigyázva, meg ne égjen a fokhagyma. A serpenyőbe szórom a curryt, az ötfűszer keveréket és az őrölt koriandert, valamint a babérleveleket, egy percig pirítom a fűszereket. Ekkor kerül a serpenyőbe a hús, amit fehéredésig sütök. Hozzáadom a paradicsomlevet és a kókusztejet, sózom, borsozom az ételt, és kis lángon a hús puhulásáig folytatom a főzést. Néha megkeverem. A főzés során a szósz besűrűsödik, selymes lesz. Párolt rizs a megfelelő köret hozzá. A tányérokon bőven kerül a tetejére koriander, és aki szereti, chili pehellyel is megszórhatja.





Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése