2013. december 15., vasárnap

Narancsos marcipán

Előfordul olyan helyzet az ember életében, amikor a jó megoldás egyet jelent a gyors megoldással. Bizony megtörténik, hogy valakiről elfeledkeztünk a nagy karácsonyi forgatagban, és az utolsó utáni pillanatban csapunk a homlokunkra, úristen, Szerénke néni kimaradt az ajándékvásárlásból! Na, ilyenkor jönnek jól a hasonlóan egyszerű receptek, mint az alábbi kettő is. Persze kell hozzá, hogy ne legyen csont üres a kamraszekrény vagy a spájz, de szerintem így karácsony táján azért a legtöbb helyen akad egy kis marcipán és csokoládé a szekrényben...


Narancsos marcipán

30 dkg marcipán
2 evőkanál narancslikőr (Cointreau pl.)
5 dkg apróra vágott kandírozott narancshéj
A mártáshoz: 20 dkg olvasztott csokoládé (használjunk minőségi csokoládét, érdemes)

Elkészítés: 

A marcipánt hagyjuk szoba hőmérsékletűre melegedni, majd a likőrt dolgozzuk el benne jó alaposan. Falatnyi adagokat szakítsunk ki a masszából, alakítsunk belőlük gombócokat, közepébe tegyünk narancshéj darabkákat. Mártsuk olvasztott csokoládéba a golyókat.
 

És egy másik, hasonlóan egyszerű, de finom változat. Természetesen variálhatjuk is az összetevőket, a diót lecserélhetjük mandulára, az aszalt áfonyát barackra, datolyára, meggyre.
 
Diós-áfonyás golyók
 
Hozzávalók:
 
30 dkg darált dió
2-3 evőkanál málna/eper/barack/ribizli lekvár
rumba áztatott aszalt áfonya
A mártáshoz kb. 20 dkg olvasztott csokoládé

Elkészítés:
 
A darált diót dolgozzuk össze a lekvárral és az áfonyával, gombócozzuk ki őket, és a fent leírt módon mártsuk csokoládéba.
Amíg a bonbonokat készítjük, hallgassunk jó zenét, esetleg közben tegyük be a lejátszóba a Csokoládé című filmet, remek aláfestés lesz az ajándékkészítéshez.
 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése