Imádom a bagelt, ahogy ezt már egy előző posztomban is írtam. Ma végre megint van alkalom, hogy elkészítsem, a lányom jön haza egy kis anya-lánya napozásra:) Strandra ugyan nem megyünk, de mivel biztosan nem reggelizett és hosszú út áll mögötte, sütöttem neki egy adaggal. És ha már így alakult, én is eszem belőle persze.
Hozzávalók:
50 dkg liszt
7 gr porélesztő
2 evőkanál cukor
2 teáskanál só
3 dl meleg víz
3 dkg tejpor
tojássárgája a kenéshez
Elkészítés:
Egy edénybe öntöttem a hozzávalókat, összeállítottam, kidolgoztam. Könnyen kezelhető tészta kerekedik az anyagokból, öröm vele dolgozni.
Az
alaprecepthez képest én kb. 30 percig kelesztettem egy cipóban, azután
kinyújtottam, hat darabba vágtam a tésztát, egyenként hosszú oldalú
téglalapot formáztam belőle, hosszanti tengelye mentén hurkát sodortam
belőle, majd igyekeztem csinosan összeilleszteni a két végét. Ebben az
állapotában még kelt vagy tíz percet, majd következett a fürdő: egy kis
lábasban vizet forraltam, tettem bele egy maréknyi kristálycukrot, ebben
a szolidan gyöngyöző vízfürdőben pancsoltak a karikák fél-fél percet
oldalanként. Ezután sütőpapírral bélelt sütőlemezre fektettem őket,
megkentem gazdagon tojássárgájával*, megszórtam mákkal és lenmaggal, 20
percet töltött a 180 fokra előmelegített sütőben.
Lehet kenyérsütő gépben is készíteni, akkor még sokkal egyszerűbb dolgunk van.
* a tojásos lekenés el is maradhat, ha sajnálunk emiatt egy tojást felütni, pláne télen, mikor drága a tojás, ugyanis a vizes, mákkal szórt bagelek anélkül is szép színt kapnak, bár tagadhatatlan, hogy tojással kenve még szebbek.
na most hazamegyek, és mindenkit felhizlalok :)
VálaszTörlés