Imádom a kelbimbót. Kész, passz, ez az igazság. Tudom, hogy viszonylag szűk a kelbimbót imádók köre, de azoknak, akik hozzám hasonlóan rajonganak érte, itt egy csoda recept. Semmi, de semmi extra nincs benne, és talán éppen ettől olyan bomba. Kelbimbó, sajtos besamel, pirított zsemlemorzsa. És mégis megszületik a varázslat, aminek nyomán valahogy nem elég az ebédkor tányérra kiszedett mennyiség, de a maradékot a tűzhelyen hagyott edényből csak úgy állva kell kikanalazni, addig enni, amíg el nem fogy. És bizony gyorsan fogy.
Idén karácsonykor közszemlére bocsátom a végeredményt a vendégek előtt, és ha másoknak is ízlik, nem csak nekem, valószínűleg a könyvbe is bekerül a receptje.
1 kg kelbimbó megtisztítva, megmosva
1 teáskanál só a főzővízhez
Besamel:
5 dkg vaj
5 dkg liszt (használható teljes kiőrlésű, zabpehelyliszt, hajdinaliszt is)
5 dl 2,8 % zsírtartalmú tej
1 teáskanál só
1 teáskanál vöröshagyma granulátum
fehérbors ízlés szerint
1 teáskanál só a főzővízhez
Besamel:
5 dkg vaj
5 dkg liszt (használható teljes kiőrlésű, zabpehelyliszt, hajdinaliszt is)
5 dl 2,8 % zsírtartalmú tej
1 teáskanál só
1 teáskanál vöröshagyma granulátum
fehérbors ízlés szerint
reszelt szerecsendió (el nem hagynám semmi pénzért belőle)
5 dkg reszelt cheddar sajt (jó, ha karakteres a sajt, de más is jó hozzá persze)
5 dkg reszelt cheddar sajt (jó, ha karakteres a sajt, de más is jó hozzá persze)
tetejére ízlés szerinti mennyiségű, olajon megpirított zsemlemorzsa
Elkészítés:
A kelbimbót sós vízben majdnem puhára főzzük, ez legalább 10-12 perc. Érdemes késsel ellenőrizni a puhaságát. Ha kész, leszűrjük, félretesszük.
Elkészítjük a besamelt. A vajat megolvasztjuk, rátesszük a lisztet, elkeverjük, hagyjuk, hogy a liszt átmelegedjen, de nem pirítjuk. Felöntjük a megmelegített tejjel, bőszen keverjük, hogy lehetőleg ne legyen csomós. Ha mégis az lenne, semmi gond, merülő mixerrel adjunk neki egy-két fordulót, garantáltan megoldja a problémát. Legalább 5-6 percig kevergetve főzzük a besamelt, hogy a liszt elveszítse nyers ízét, hiszen a vajban nem pirítottuk, csak melegítettük. Közben sózzuk, borsozzuk, mehet bele a (minél több) reszelt szerecsendió is. Utolsó lépésként elkeverjük benne a reszelt cheddart.
Fogunk egy nem túl nagy jénait, tepsit, ki mit szeret, beleöntjük a kelbimbót, rákanalazzuk a besamelt, ügyelve, hogy a zöldség közé is befolyjon a mártás.
Itt két variációból választhatunk. Vagy megszórjuk a tetejét reszelt sajttal, vagy ráterítjük a pirított zsemlemorzsát. Én ez utóbbit nagyon szeretem, ezt használom.
Természetesen a sajtot is nagyon szeretem, de azért a besamelt, amiben amúgy is van vaj, sajt, no meg a liszt, amitől az egész ugyebár nem válik diétás étellé, nem igazán koronáznám meg még plusz tíz deka sajttal. A kevesebb néha több, és ez a konyhában is nagy igazság.
190-200 fokos sütőben sütjük. Nem kell sokáig sütni, hiszen ha frissen készíted, akkor még a zöldség is meleg, a besamel is. Ha előkészítetted korábban, akkor nyilván hosszabb idő kell neki a sütőben.
TIPP:
Ne hagyd őrizetlenül a sütőben, mert a pirított zsemlemorzsa hamar megéghet a tetején. Én már csak tudom 😀
Nálunk önálló ételként is sikert aratott, de ünnepi köretnek is remekül el tudom képzelni.

Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése