A granola jó dolog, nagyon is. Főleg ha nem boltban veszed, épp ezért pontosan tudod, mit kevertél bele. Legjobban ezért szeretem az otthon készült granolát, mert nincs benne adalékanyag, állományjavító, anyám kínja. Ráadásul gyorsan és egyszerűen elkészíthető, variálható az otthon található alapanyagok, vagy a személyes preferenciáink szerint. Nálam most ilyen készült, és mondhatom, remekül sikerült.
5 dkg vaj/margarin/olaj
15 dkg juharszirup/agavé szirup/méz
25 dkg zabpehely (ha szükséges, gluténmentes verzió)
4 dkg liszt (én hajdinalisztet használtam, hogy gluténmentes legyen a granola)
3 dkg tökmag/napraforgó mag
10 dkg pekándió/dió/mandula
10 dkg aszalt vörös áfonya/barack
1 teáskanál őrölt gyömbér
2 teáskanál vegyes fűszer, én most mézeskalács fűszert használtam
egy nagyobb csipet só
Elkészítés:
A zsiradékot és az édesítő szirupot összeolvasztjuk egy edényben.
Egy tálba beleöntjük az összes alapanyagot, meglocsoljuk az olvasztott zsiradékkal, és egy szilikon spatulával alaposan elkeverjük a száraz keverékben. A cél, hogy a magok mindenhol legyenek nedvesek.
Sütőpapírral borított tepsire öntjük a keveréket, egyenletesen eloszlatjuk rajta, majd 130 fokra előmelegített, légkeveréses sütőbe toljuk.
20 perc sütés után átkeverjük a granolát, és adunk neki még 15-20 percet. A második etapban figyeljünk oda, nehogy megégjen a keverék.
Ha elkészült, húzzuk sütőpapírral együtt hűvös felületre a granolát, hagyjuk teljesen kihűlni, mielőtt üvegekbe töltjük. Ahogy hűl, egyre ropogósabb (és ellenállhatatlanabb) lesz.
TIPP:
Tálalhatjuk tejjel, joghurttal, használhatjuk díszítésre, ahogy szeretnénk.
Gasztroajándéknak sem utolsó egy dekoratív üvegbe csomagolva.

Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése