Ne ijedj meg a nevétől – ez nem az a különleges, fura ázsiai étel, amitől tartani kell. Ez a saláta ropogós, illatos, friss, és pont annyira különleges, hogy feldobja a megszokott ízeket.
Igaz, van benne két apróság, amit talán nem tartasz otthon: szezámolaj és friss koriander. De mindkettő beszerezhető piacon vagy egy ázsiai boltban, és hidd el, pár csepp, pár levél elég ahhoz, hogy a saláta életre keljen.
A többi hozzávaló egyszerű, hétköznapi – és az eredmény nemcsak finom, hanem a diétámba is remekül beilleszthető, akár önálló fogásként, akár egy szelet grillcsirke mellé.
4 db közepes sárgarépa
2 szál újhagyma zöldjével együtt
1 piros kápia paprika (vagy sárga, ha az van otthon)
1 marék kesudió megpirítva, apróra vágva (elhagyható, vagy más olajos magra cserélhető)
chili pehely, ha szeretnéd, hogy kissé csípős legyen
friss koriander, ha szereted, ha hozzájutsz. El is hagyhatod, vagy petrezselyemre cserélheted.
dresszing:
1 evőkanál rizsecet vagy almaecet
1 evőkanál sötét szójaszósz
1 evőkanál szezámolaj
1 teáskanál cukor
Elkészítés:
A sárgarépát gyufaszál formájú és vastagságú szeletekre vágjuk, a paprikát is hasonlóan daraboljuk fel. Az újhagymát zöldjével együtt felkarikázzuk. A zöldségeket összekeverjük, a dresszinget ráöntjük, alaposan összeforgatjuk, majd lefedve legalább fél órára hűtőbe tesszük, hogy az ízek összeérjenek.
TIPP:
A koriandert nem mindenki szereti, ezért ha te sem kedveled, hagyd el. Petrezselyemmel nyilván nem lesz ugyanolyan, mint korianderrel, de hát ez természetes.
A kesudiót óvatosan pirítsd, magas olajtartalma miatt nagyon hamar képes megégni. Természetesen használhatsz más olajos magot is kesu helyett, sőt, igazából el is hagyhatod, bár a ropogós textúra minden salátának jót tesz.
Nézz körül a konyhaszekrény fiókjában, hátha találsz ott olyan reszelőt, amin van olyan él, amivel julienne-re vághatod a zöldségeket, sokat fog segíteni. Ha nincs, akkor vágd a répát hosszában szeletekre, majd a szeleteket aprítsd gyufaszál formájúra, persze minél vékonyabban, annál jobb.
Hasonló recept a blogon: koreai uborkasaláta

Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése