2025. szeptember 11., csütörtök

Oi-muchim, a koreai uborkasaláta

Nagy népszerűsége ellenére engem nem fogott meg a koreai konyha, képzeljétek, a kimchit egyenesen utálom. Tudom, ez nem trendi, de ez van. (Még TV Paprikás koromban vittem két sorozatot is, amelyek a koreai konyhával foglalkoztak, hát engem gasztrosorozat ilyen hidegen még az életben nem hagyott, mint azok. Nem is könnyen vettem rá magam, hogy leüljek az aktuális adagot átnézni, és hogy, hogy nem, mindig kétszer annyi ideig tartott velük a munka, mint bármely más sorozattal.)



Viszont ez az uborkasaláta fenomenális, egy egyszerű grillezett kolbászt is képes több klasszissal feljebb emelni, ha oi-muchimot szervírozunk mellé. Igaz történet, épp ma volt rá példa.

A recept szuper egyszerű, annyi a megszívlelendő tanácsom mellé, hogy 

1. az uborkát a hűtőből vedd ki, hogy kellemesen hűvös legyen, mikor tálalod 

2. frissen készítsd a salátát, ne hagyd állni, mert akkor a só hatására levet ereszt és összeplöttyed.

Magyarul az oi uborkát jelent, a muchim pedig fűszerkeveréket, és nyilván nem mondok újdonságot, de Koreában minden családnak megvan a saját receptje hozá (csakúgy, mint a kimchihez).

Hozzávalók (4 személyre): 

2 kígyóuborka, vagy 5-6 fürtös uborka
⁣1/2 hagyma⁣ 
2 teáskanál só⁣ 
2 gerezd fokhagyma⁣ 
2 evőkanál pirospaprika pehely⁣ 
1 evőkanál ecet⁣ 
1 evőkanál cukor⁣ 
1 evőkanál szezámolaj⁣ 
1 evőkanál szójaszósz
1/2 evőkanál gochujang⁣ *
szezámmag⁣

Elkészítés:
Az uborkát megmossuk, hosszában félbe vágjuk, majd kb. 4 mm-es szeletekre vágjuk. A vöröshagymát szálasra vágjuk, a fokhagymát összepréseljük.
Az uborkát sózzuk meg, tegyük félre 5-10 percre, majd öntsük le alóla a keletkezett vizet. Érdemes meg is kóstolni, ha kicsit túltoltuk a sózást, akár egy öblítés sem árt neki.
Adjuk hozzá a vöröshagymát, fokhagymát, és a többi hozzávalót. Keverjük össze, és már tálalhatjuk is.

* gochujang (kocshudzsang)
A koreai konyha elengedhetetlen ételízesítője, mely vörös chilipaprikából, ragacsos rizslisztből, árpamalátából és fermentált, porrá tört szójababból készül. Használják salátákhoz, húsokhoz, levesekhez, gyakorlatilag bármihez és mindenhez. Ázsiai ételeket forgalmazó boltban különböző kiszerelésben juthatunk hozzá.








Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése