Mi tagadás, elég csúnyán búcsúzik a nyár, a tegnapi őrületes esőzés, és a másnap reggeli hűvös időjárás beleszólt a mi hétvégi terveinkbe is.
De sebaj, most legalább nem tűnik őrültségnek bekapcsolni a sütőt, és visszaszállni a süti vonatra 😍 Mivel ezt a vonatot szerencsére nem a MÁV üzemelteti, így megígérhetem - és el is hihetitek -, hogy kellemes, élménydús utazásban lesz részetek 😀 Az úti cél pedig nem más, mint egy illatos, szaftos málnás–nektarinos süti, ami garantáltan jobb kedvre derít, mint bármelyik napsütéses délután.
Hozzávalók:
20 dkg kristálycukor10 dkg olvasztott vaj
1 tojás
23 dkg joghurt
1 teáskanál vanília kivonat
26 dkg átszitált liszt
2 teáskanál sütőpor
25 dkg málna
2 db nektarin vagy őszibarack
Elkészítés:
A cukrot a vajjal és a tojással habosra keverjük.
Hozzáadjuk a joghurtot és vaníliakivonatot, majd az átszitált, sütőporral kevert lisztet is belekeverjük. Ne keverjük túl a tésztát, pont elég, ha a liszt mindenhol nedves lesz.
Egy 23-24 cm-es kapcsos tortaformát kibélelünk sütőpapírral, az alján is, oldalán is legyen papír. Ebbe öntjük a masszát. A málnát hintsük meg liszttel, oszlassuk el a tészta tetején, kicsit bele is nyomkodhatjuk, majd a nektarin szeleteket is csinosan rendezzük el a tetején.
175 fokos légkeveréses sütőben süssük 50-60 percig, vagy ameddig szükséges. Mindenképpen ellenőrizzük egy fogpiszkálóval, hogy átsült-e a sütemény, mielőtt kivesszük a sütőből. Én 40 percet saccoltam neki, ehhez képest 60 perc sütés után még mindig nem volt átsülve a közepe.
Rácsra téve hagyjuk hűlni 20 percig a kész süteményt, majd emeljük ki a tortaformából. Érdemes megvárni a szeleteléssel, amíg kihűl, így van esély arra, hogy nem esik darabjaira a süti.
Porcukorral meghintve tálaljuk.
TIPP:
-Készíthetjük más gyümölccsel is, a málnát cserélhetjük eperre, szederre, ribizlire, barack helyett pedig esetleg szilvát ajánlanék.
-Ha érett, lédús barackot használunk, néhány dekával kevesebb vaj is elég a tésztába.
- A sütőpapír akkor a legkezesebb, ha összegyűröd, majd egy pillanatra víz alá tartod. Rázd le róla alaposan a vizet. Azt fogod tapasztalni, hogy a sütőpapír könnyedén alkalmazkodik akármilyen formához, a redőket, hajtásokat pedig úgy tudod igazítani, hogy majd a kész sütemény oldalába ne ragadjanak bele.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése