2025. július 8., kedd

Házi mascarponés fagyi – gép nélkül is krémesen! 🍧

A nyár egyik legnagyobb kedvence nálunk ez a gyorsan elkészíthető, csodaszép házi fagyi. Nincs hozzá szükség fagylaltgépre, csak egy kis türelemre, plusz finom málna és selymes mascarpone kell hozzá. Persze, ha van géped, ne habozz, vedd elő, és hadd forogjon benne a lapát!
Fontos, hogy ha összeállt a fagyimassza, mindenképp kóstold meg, hogy elég édes-e, fagyasztás után kicsit tompább az édes íz, nehogy csalódás érjen.


Hozzávalók (kb. 6 adaghoz)
2,5 dl habtejszín (min. 30%-os)
3 dl cukrozott sűrített tej (1 doboz) 
250 g mascarpone
1 teáskanál vaníliakivonat (vagy vaníliapaszta)
30 dkg málna (friss vagy fagyasztott)
1 evőkanál citromlé
1-2 evőkanál porcukor (opcionális, ízlés szerint)

Elkészítés:

A málnát a citromlével és porcukorral tedd egy kis lábasba. Melegítsd 5–6 percig, amíg kissé besűrűsödik és levet enged. Hagyd teljesen kihűlni. 

A mascarponét keverd simára a sűrített tejjel és a vaníliával. A tejszínt verd  habbá, majd óvatosan forgasd bele a mascarponés keverékbe. Ha szükséges, édesítsd tovább porcukorral.

Öntsd a krém felét egy zárható dobozba. Kanalazz rá a málna szószból, kicsit márványosra keverheted. Jöhet a maradék krém, majd a maradék gyümölcs is. Villával kicsit meghúzhatod, hogy szép hullám mintás legyen. Fedd le, és fagyaszd legalább 6 órán át, de legjobb, ha egy éjszakát tölt a mélyhűtőben. Jót tesz neki, ha néhányszor átkevered, hogy a jegesedést elkerüld, és krémes legyen a fagyi, használhatsz ehhez a művelethez nyugodtan botmixert.

Tipp: 

Készítheted házilag is a sűrített tejet, itt van hozzá a recept.

Variálhatod eperrel, szederrel is, sőt, fagyasztott gyümölcsöt is felhaszálhatsz hozzá.

Érdemes az elkészült szószt átpasszírozni, a málna magjai nem annyira barátságosak a fagyiban, jobb tőlük megszabadulni.

Egy kis citromhéj a málna szószba, vagy ropogós kekszdarab a rétegek közé még extrábbá teszi!

Fogyasztás előtt hagyd kb. 10 percig szobahőmérsékleten állni, hogy könnyebb legyen gombócolni.

Néhány csepp rózsavíz hozzáadásával, egy kis pisztácia szórással csodás közel-keleti ízvilágot érhetsz el ennél a fagyinál, egészen különleges lesz a végeredmény.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése