Cordóbában készítik a spanyolok nagy kedvencét, ezt a gyors, ízletes, hideg levest, ami
eléggé hasonlít a gazpachóhoz, de ennek a gerincét a paradicsom adja, míg a
gazpachóban többféle zöldség található.
A salmorejo (ejtsd: szalmoreho) tökéletes forró nyári napokra előételnek vagy akár könnyű vacsorának is. Próbáld ki egyszer otthon, a friss, érett paradicsom és jó minőségű olívaolaj ízorgiáját garantáltan élvezni fogod! Semmi másra nincs hozzá szükséged az alapanyagokon kívül, csak egy jó turmixgépre.
Hozzávalók:
8 db érett, édes paradicsom
1 db zöldpaprika
3 gerezd fokhagyma
2 szelet lehéjazott, egy kevés vízbe beáztatott, majd kinyomkodott kenyér
kb. 1-1,5
dl extra szűz olívaolaj
sherry ecet
só
bors
Elkészítés:
A paradicsomot vágjuk be a tetején keresztben, majd tegyük
forró vízbe, ahonnan 2-3 perc elteltével kiemeljük, héját könnyen
eltávolíthatjuk. Dobjuk be a turmixgépbe.
Küldjük utána a felvágott paprikát, a
fokhagymát és a gyengén kinyomkodott kenyeret, majd indítsuk el a gépet, és a
nyílásán át folyamatosan csorgassuk hozzá az olajat.
Szintén mehet a tartályba
az ecet, abból annyit adagoljunk, hogy kellemesen üdítő, savanykás legyen a
leves. Ennél a pontnál elengedhetetlen a kóstolgatás, hogy elérjük az ízlésünknek legjobban megfelelő ízt.
Sózzuk, borsozzuk, tálalás előtt legalább egy órán át tároljuk a hűtőben, hogy kellemesen hűvös legyen.
TIPP:
-A spanyolok hagyományosan aprított kemény tojással, szárazra pirított sonkával (pl. jamón serrano) vagy egy kis újhagymával tálalják. 🥚🥓🧅
-Ha igazán autentikus élményt szeretnél, tálalás előtt locsolj a tetejére még egy kevés extra olívaolajat – és szórd meg durvára tört tengeri sóval.
-Ha igazán selymesre szeretnéd, szűrd át a kész levest egy finom szitán vagy textilen, így a héj- és magmaradványok nem törik meg a textúrát.
- Adhatsz mellé pluszban pirított bagett szeleteket.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése