2025. július 3., csütörtök

Egyszerű, krémes, hűsítő – salmorejo, a nyár titkos fegyvere 🍅

Cordóbában készítik a spanyolok nagy kedvencét, ezt a gyors, ízletes, hideg levest, ami eléggé hasonlít a gazpachóhoz, de ennek a gerincét a paradicsom adja, míg a gazpachóban többféle zöldség található.


A salmorejo (ejtsd: szalmoreho) tökéletes forró nyári napokra előételnek vagy akár könnyű vacsorának is. Próbáld ki egyszer otthon, a friss, érett paradicsom és jó minőségű olívaolaj ízorgiáját garantáltan élvezni fogod! Semmi másra nincs hozzá szükséged az alapanyagokon kívül, csak egy jó turmixgépre.

Hozzávalók:
8 db érett, édes paradicsom
1 db zöldpaprika
3 gerezd fokhagyma
2 szelet lehéjazott, egy kevés vízbe beáztatott, majd kinyomkodott kenyér
kb. 1-1,5 dl extra szűz olívaolaj
sherry ecet
bors

Elkészítés:
A paradicsomot vágjuk be a tetején keresztben, majd tegyük forró vízbe, ahonnan 2-3 perc elteltével kiemeljük, héját könnyen eltávolíthatjuk. Dobjuk be a turmixgépbe. 
Küldjük utána a felvágott paprikát, a fokhagymát és a gyengén kinyomkodott kenyeret, majd indítsuk el a gépet, és a nyílásán át folyamatosan csorgassuk hozzá az olajat. 
Szintén mehet a tartályba az ecet, abból annyit adagoljunk, hogy kellemesen üdítő, savanykás legyen a leves. Ennél a pontnál elengedhetetlen a kóstolgatás, hogy elérjük az ízlésünknek legjobban megfelelő ízt.
Sózzuk, borsozzuk, tálalás előtt legalább egy órán át tároljuk a hűtőben, hogy kellemesen hűvös legyen.

TIPP:

-A spanyolok hagyományosan aprított kemény tojással, szárazra pirított sonkával (pl. jamón serrano) vagy egy kis újhagymával tálalják. 🥚🥓🧅
-Ha igazán autentikus élményt szeretnél, tálalás előtt locsolj a tetejére még egy kevés extra olívaolajat – és szórd meg durvára tört tengeri sóval.
-Ha igazán selymesre szeretnéd, szűrd át a kész levest egy finom szitán vagy textilen, így a héj- és magmaradványok nem törik meg a textúrát.
- Adhatsz mellé pluszban pirított bagett szeleteket.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése