A tapák* a spanyol konyhaművészet kis gyöngyszemei - egyszerűek, mégis elegánsak. Leginkább talán előételnek aposztrofálnám őket, bár igaz, hogy akár egy teljes étkezést is össze lehet állítani tapákból, nem csak egy félét lehet egy pohár ital mellé csipegetni belőlük.
A „tapa” szó eredetileg fedőt jelent – állítólag régen egy szelet kenyérrel vagy sonkával takarták le a borospoharat, hogy megvédjék a portól vagy a legyektől. Innen jött a név – és a tradíció. Nagyon változatosan szolgálják fel őket, de van néhány ikonikus darabjuk, ami minden étlapon megtalálható. Ezekből fogok szemezgetni annak apropóján, hogy a minap a barátnőimnek ilyen spanyol tematikájú vacsorát tálaltam.
Ez a sajttal töltött datolya kiemelkedik számomra a tapák közül, nagyon izgalmas ízkombinációt ad.
Hozzávalók:
személyenként 2-3 Medjul datolya kimagozvaManchego sajt
szeletelt bacon
fogpiszkáló
Elkészítés:
A datolyát kimagozzuk úgy, hogy hosszában hasítjuk fel. Kiemeljük a magot, és a helyére dugunk egy darabka Manchego sajtot. Összezárjuk a datolyát.
A bacon szeleteket 1/3:2/3 arányban keresztben elvágjuk. a kisebbik darabot ráfektetjük a datolyára, majd beburkoljuk a nagyobbikkal.
*egyes számban tapa, többet számban tapas, magyarul tapák
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése