Ez az egyik kedvenc levesünk a vegyes gyümölcsleves mellett nyáron. Még csak most fog beindulni az eperszezon, biztosan sokszor fogom elkészíteni, annál is inkább, mivel pillanatok alatt készen van, hiszen ez tulajdonképpen "csak" egy eperturmix, ha nagyon őszinték vagyunk.
Amivel kicsit különlegesebbé lehet tenni, az a levesbetét. Persze lehet csak tejszínhabbal tálalni, meg eperdarabokkal, de ez a hideg túrógombóc nagyon különlegessé teszi ezt a levest.
Hozzávalók 3 adaghoz:
40-50 dkg eper2 dl habtejszín
porcukor ízlés szerint
a túrógombóchoz:
10 dkg tehéntúró
porcukor ízlés szerint
5 dkg darált mandula vagy mogyoró
1 evőkanál zsíros tejföl
Elkészítés:
Az epret megmossuk, lecsumázzuk, és az ízlésünk szerint adagolt porcukorral és a tejszínnel leturmixoljuk.
A gombóchoz a túrót villával eldolgozzuk, cukorral édesítjük és belekeverjük a darált mandulát/mogyorót, végül annyi tejfölt adunk hozzá, hogy egy jól formázható, nem lágy masszát kapjunk. Ebből golyókat formázunk, ha van kéznél, darált mandulába forgatjuk és a leveshez tálaljuk.
Díszítésre használhatunk mentaleveleket, én nagyon-nagyon kedvelem a menta ízét a gyümölcslevesekben.
Sokan készítik a túrógombócot a szokásos recept szerint, amit főzni kell, én úgy gondoltam, ha már van egy receptünk, ami pillanatok alatt elkészíthető, akkor ne vágjuk már agyon ezt az előnyt azzal, hogy a betétet pihentetni kell, meg főzögetni...
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése