2022. július 3., vasárnap

Nyári hideg gyümölcsleves

Azt gondolnád, a nyári levesek variációja korlátozott? Itt az idő, hogy tájékoztassalak: tévedsz. Soha nincs olyan bőséges választék levesből, mint nyáron. A piac roskadozik a rengetegféle zöldségtől, gyümölcstől (a pénztárcánk a bevásárlás súlya alatt roskadozik ugyanakkor), de az embereknek megvan az a szokása, hogy nagy melegben nemigen kívánnak meleg levest enni. Zöldségkrémlevesekből nem is igen tudok olyat mondani, ami jó lenne hidegen, talán az uborkaleves az egyetlen kivétel. Na de a gyümölcsök! Azok aztán kimeríthetetlen aranybánya, és ezt nemcsak a számukra, fajtájukra értem, hanem az árukra is. Anélkül, hogy ebbe a témába mélyebben belemennék, azt kell mondjam, egészen elképesztő ára van a gyümölcsnek. Tudom, tudom, te is észrevetted. És nem tudom, hogy csak engem tüntet-e ki a sors, vagy más is érzékeli, de a megvásárolt gyümölcsök legalább harmada megy a levesbe  kukába, ugyanis az előző nap vásárolt barack simán megpenészedik másnapra, a meggy úgyszintén, hiába tartom hűtőben. Így aztán nem 1480 ft egy kiló nektarin, hanem 1970 ft. Szép, nem?

A meggyleves receptjét már feltettem, itt az ideje egy olyat is megosztanom veletek, amihez még hőforrást sem kell bekapcsolni, és ez a mostani 36 fokban nem nagy baj.

Hozzávalók:

1 liter narancslé
40 dkg eper/málna
4 evőkanál porcukor
250 ml habtejszín (nem főzőtejszín!)
szezonális gyümölcsök, esetemben áfonya, szeder, eper, egy kevés sárgadinnye

Elkészítés:

A narancslevet a porcukorral és az eper vagy málna nagyobb részével összeturmixoljuk, sűrű szitán átszűrjük. Ezután hozzákeverjük a tejszínt. A tányérban a megmosott, optimális esetben hideg gyümölcsöket szépen elhelyezzük, és rámerjük az elkészült "levest". Ha mindent a hűtőből vettünk elő, ehetünk is. Ha nem, akkor mindenképp adjunk a lének időt, hogy kellemesen hűvösre hűljön.

Variálhatjuk ízlésünknek megfelelő gyümölccsel, szerintem nagyon jó lehet hozzá a ribizli például, betétnek a nektarin, de a barackot használhatjuk az eper/málna kiváltására is. Ha szeretjük az extrém színű leveket, használhatunk áfonyát, szedret fő gyümölcsként.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése