Nem szeretnék arról szóló előadásba bocsátkozni, hogy a sztrapacska honnan származik, melyik az igazi, a juhtúrós galuska, vagy a reszelt, nyers krumplis változat, mindenesetre nálunk ez utóbbit illetjük sztrapacska névvel. Káposztás sztrapacskát még nem készítettem (viszont enni ettem már Szú barátnőm jóvoltából), de ami késik, nem múlik, azt is elkészítem hamarosan.
Most azért került sor erre az ételre a menüben, mert húsvét táján szereztem be bryndzát, de persze nem dolgoztam fel, viszont nemsokára kicsit magára hagyom a konyhámat, nem akartam, hogy tönkremenjen a juhtúró.
Hozzávalók 3 adaghoz:
50 dkg burgonya hámozva20 dkg liszt
1 mokkáskanál só
1 nagyobb tojás
20 dkg juhtúró
1 evőkanál tejföl + igény szerint a tálaláshoz
kolozsvári szalonna ízlés szerinti mennyiségben (kb. 20 dkg)
egy kanál mangalicazsír
Elkészítés:
A szalonnát vágjuk kockákra, és egy kevés zsír társaságában, lassú tűzön olvasszuk ki, majd pirítsuk meg. A pörcöt szedjük ki a zsírból, tegyük félre tálalásig. A zsírban melegítsük fel óvatosan a juhtúrót és egy kiskanál tejfölt, de legyünk résen, ha nagy lángon olvasztjuk a túrót, gumis lehet.
A burgonyát apró lyukú reszelőn lereszeljük. Okosabbak turmixgépbe teszik és pépesítik, én ehhez sose voltam elég bátor, maradtam a fáradságosabb verziónál.A reszelt burgonyát kicsit nyomkodjuk ki a levétől, de nem kell szárazra, hiszen a levében található keményítő jó barátunk lesz a főzés során.
Adjuk hozzá a tojást, a sót, és adagoljuk hozzá a lisztet. Amolyan kelt tészta állagot kell kapnunk. Tudom, hogy ez gyakorlatlanoknak nem segítség, de annál jobban nem tudom megfogalmazni, hogy ne legyen túl kemény se, de túl lágy se. A felforrt, megsózott vízbe szaggathatjuk is mindjárt a galuskákat. (Kevésbé rutinosak kanállal szaggathatnak a vízbe néhány galuskát, hogy megnézzék, nem fő-e szét a vízben? Ha úgy tűnik, hogy túl lágy, egy kevés liszttel korrigálhatunk az állagon.)
Mivel ez nem szimpla nokedli, hanem nyers krumpli van benne, várjuk meg, míg a kis sztrapacsok feljönnek a felszínre, és onnan még hagyjuk egy-két percig főni őket. Ezután szűrővel kiszedjük a vízből, lecsepegtetjük, és a meleg szalonnazsíros, túrós keverékre szedjük. Átkeverjük az egészet alaposan, majd tányérra szedjük, megszórjuk a szalonnapörccel, igény esetén még egy kis tejföllel, őrölt borssal turbózhatjuk.
TIPP:
Én az egyszerű nokedlit mindig leöblítem hideg vízzel, amint leszűrtem, egyrészt a fölös keményítő eltávolítására, másrészt a fővési folyamat leállítására. A sztrapacskánál NEM KELL lemosni a galuskákat, azonnal mehet a zsírra.
Ugyanígy készítem a sima túrós tésztát is: szalonna kiolvaszt, zsírban a túró és a tejföl óvatosan átmelegít, arra jön a kifőtt tészta.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése