2025. február 12., szerda

Tejfölös tojásleves buggyantott tojással

A lányom a hétvégén megörvendeztetett 40 darab tanyasi tojással, amit a tyúkjai tojnak. Nagy öröm ez mindig, talán másoknak rettentő mennyiségnek tűnik 40-50 darab tojás, mint amennyit én szoktam kapni, de annak, aki házi tésztát készít, annak nem sok. Most is várom a napot (alighanem a hétvége lesz az), amikor nekiállhatok a tésztakészítésnek. De addig is elkészítettem ezt a rémesen egyszerű levest, most egy kicsit másként, mint a klasszikus rántott leves, bele a tojás változatot. Sok különbség amúgy nincs a kettő között, ez a tejfölös változat azért nyilvánvalóan gazdagabb, selymesebb, mint a pórias fajta.


Igen, tudom, van, aki rá se bír nézni a tojáslevesre, nekem is volt híres kolléganőm, aki az étkezdében átült egy másik asztalhoz, ha egy asztaltársa tojáslevest rendelt, én ezt képes vagyok akceptálni, meg is értem, a tojásleves nem túl dekoratív darab, viszont finom. Szóval készítse el, aki szereti, és ugorja át, aki nem.

Hozzávalók:

1 evőkanál olaj
egy kevés reszelt vöröshagyma (vagy egy evőkanál vöröshagyma krém)
1 gered fokhagyma összezúzva (vagy egy mokkáskanál fokhagyma krém, nekem van házi, azt is a lányomtól kaptam)
1 evőkanál liszt
2 dl tejföl (20 százalékos zsírtartalmú)
1 bő csipet egész köménymag
pirospaprika ízlés szerint, én egy púpos teáskanálnyit használtam

bors
4 db tojás (3 a lébe, egy buggyantva)
ízlés szerint egy mokkáskanál ecet

Elkészítés:
Az olajat felmelegítjük, rátesszük a hagymákat (krémeket), a köménymagot, egy kicsit átdinszteljük őket. Megszórjuk a pirospaprikával (ezt ízlés szerint adagoljuk, én nem szeretem, ha hóka a leves, és a paprika finom ízt is ad, nem csak színt), majd felengedjük annyi vízzel, amennyi levest szeretnénk. Felforraljuk, hagyjuk néhány percig zubogva forrni.

A tejfölt simára keverjük a liszttel, majd adunk hozzá egy-két merőkanálnyi forró levest, azzal is elkeverjük.
Én szeretem szűrőn át a lébe engedni a habarást, még így is előfordul, hogy kissé csomós lesz,  de azt egy finom szűrőn át leszedem a leves tetejéről.

3 tojást felütünk egy tányérba, alaposan felhabosítjuk, majd beleöntjük a levesbe, miközben azt bőszen kavarjuk. Így a tojások szépen szét tudnak terülni a forró lében. Pillanatok alatt megfő a tojás a levesben. Ekkor egy merőkanálba ütöm a buggyantottnak szánt tojást, leveszem a hőt, hogy a leves épp csak forrjon, és a merőkanállal beleengedem a tojást a lébe. Egy percig tartom a merőkanálban a tojást, aztán már nyugodtan beleengedhetjük a levesbe, nem fog szétfőni.

Utolsó mozzanatként ízesítjük a levest még sóval, borssal, ha szükséges, végül egy pici ecettel tesszük pikánssá.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése