Meg kell mondanom őszintén, ha nem tapasztalom meg én magam, soha el nem hittem volna másnak, hogy tojás nélkül ilyen csodás fánkot lehet sütni. Márpedig lehet. Ez a növényi tejjel, vegán margarinnal készült fánkocska semmiben nem marad el hagyományos módon készült társaitól. Sőt, még francia szaktársától, a beignet-től sem. Vagy két hétig forgattam a fejemben a tervet, ma végre nekiálltam ebben a ramaty esős időben a fánksütésnek. A recept Kovács Zoltán vegán séftől származik.
Hozzávalók:
40 dkg átszitált liszt10 dkg átszitált rétes liszt
2 csipet só
7 dkg cukor
2,5 dkg friss élesztő
3 dl (zab)tej
5 dkg olvasztott margarin
Elkészítés:
A zabtejet meglangyosítottam, belemorzsoltam 2,5 dkg élesztőt, beletettem egy teáskanál cukrot és egy teáskanál lisztet. Elkevertem, félretettem, hagytam szépen felhabosodni.
A liszteket átszitáltam, hozzáadtam a sót, cukrot, végül a felfutott élesztős tejet és az olvadt, de nem forró margarint.
Alaposan kidagasztottam a tésztát, legalább tíz percig szorgosan vittem bele a levegőt, majd mikor gyönyörű sima volt már a tészta felülete, egy liszttel meghintett tálba tettem kelni. Nagyjából egy órát kelt a langyos konyhában, csodásan kétszeresére dagadt.
Körülbelül ujjnyi vastagra kinyújtottam, óvatosan, hogy ne nagyon nyomkodjam ki a tésztából a levegőt, majd a hagyományos fánkszaggatóval kiszaggattam a darabokat. Hagytam még nekik tíz percet, hogy újra megkeljenek kicsit, végül pedig 160 fokra felmelegített (és hőmérővel ellenőrzött) olajban kisütöttem a fánkokat. Az első oldalt fedő alatt, a másik oldalt anélkül.
Rácson hagytam lecsepegni róluk az olajat.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése