2024. február 12., hétfő

Otthoni készletek, ha nem csak magyaros ételeket főznél

Az alapanyag beszerzési helyeket taglaló posztomhoz hozzátartozik, hogy elmeséljem, mi az, amit SZERINTEM érdemes megvásárolni otthonra, ha nem kizárólag magyaros gulyáslevest főznénk, meg pörköltet, hanem időnként, vagy akár rendszeresen, netán sűrűn áttévednénk az országhatáron túlra, vagy barangolnánk kissé más kontinensek konyhája körül.

Sorolom, én miket tartok itthon mindig, mi az, amihez bármikor tudok nyúlni, ha ázsiai ízvilágra fáj a fogunk.

- Szójaszósz. Világos, sötét, tamari (ez gluténmentes). A világos szójaszósz általában hígabb állagú, mint a sötét, az inkább szirupszerű. Attól függően, hányszor főzöl például ázsiai ihletésű ételt, eldöntheted, hogy kisebb vagy nagyobb kiszerelést választasz-e. Nekem még sosem volt itthon 250 ml-esnél nagyobb üvegem. Nagyon kedvelem a Kikkoman márkát, ami japán szójaszósz, de tudni kell, hogy ez az egyik legdrágább a szójaszószok közül. Az sem mindegy, hogy kínai, thai, japán vagy indonéz szójaszószt vásárolsz, érdemes annak alapján választanod, hogy melyik konyhához tartozik az étel, amihez felhasználnád. (Ezt a magvas megállapítást hívják úgy, hogy feltaláljuk a melegvizet :D )

- Halszósz/osztriga szósz. Legyünk őszinték, ne szépítsük a helyzetet: a halszósz rohasztott halakból készülő, borostyánszínű folyadék, rendkívül erős szaggal, az ízét még közvetlenül sosem kóstoltam, valahogy nem vitt rá a lélek, hogy belekortyoljak. A szójaszószhoz hasonlóan ez is fermentálással készül, és ennél is különböző erősségű fajtákkal találkozhatunk attól függően, mennyi halat használnak a készítésükhöz. Roppant érdekes, de használatakor nem tolakodik előtérbe semmiféle hal íz az ételben, inkább csak erősíti, karakteresebbé teszi az ételek ízét. Ahogy a szójaszószból, ebből is lehet vegán változatot kapni.

- Édes chiliszósz. Ebből is ezerféle létezik, különböző ízesítéssel. Nagyon kedvelem, mert nem kerítésszaggatóan csípős, de azért határozottan érezni az erejét, édes-savanyú íze utánozhatatlan. Főleg mártogatósokhoz használom, legutóbb beszereztem egy mangósat is a tavaszi tekercsekhez.

- Szezámolaj. Ez nemigen szorul magyarázatra. A kedvenc olajom és pont.

- Rizsecet. Minő meglepetés, ez is erjesztéssel készül, nyilvánvalóan rizsből. Savtartalma 3-5 százalék, amiből tisztán látszik, hogy jóval gyengébb a nálunk használatos 10-20 százalékosaknál.  Létezik belőle fekete, fehér és vörös. A feketét akár fél éven át is főzik, adnak hozzá árpa-, búza- és rizshéjat, ezektől nyeri el jellegzetes színét. Én mindig a legolcsóbbat veszem, a rizsecettel még nem támadt kedvem kísérletezni, legalábbis idáig.

- Hoisin szósz, a kedvencem. Minden kínai ételt elvarázsol, nyilván vannak olyanok, amikbe egyáltalán nem passzol, de szerintem a legtöbbe igen. Szójababból készül, sűrű, édes-savanyú mártás, a kantoni konyha elengedhetetlen eleme. Marinádként és mártogatósként használják leginkább. 

- Fokhagyma és gyömbér püré. Nagyon praktikus találmány, kis üvegekben ott van mindig kéznél a hűtőben, kiveszel belőle egy teáskanállal, visszazárod az üveget, elrakod, kész, passz, nem kell hámozni, reszelni, pürésíteni. Attól függően, hol vásárolok, mi a felhozatal, vagy olyat veszek, ami egyenlő arányban, összekeverve tartalmazza a fokhagymát és a gyömbért, vagy külön vásárolom meg a kettőt.

- Sriracha. Érett chilit, fokhagymát, cukrot és sót tartalmaz, csípőssége a Scoville-skálán 2000, ami azt jelenti, hogy nem ez fogja a pusztulásodat okozni, nem annyira csípős. Előszeretettel szoktam például töltött tortillába csepegtetni, de fontos hozzávalója thai és kínai ételeknek is.

- Tahini, azaz szezámkrém. Ezen nemigen van mit magyarázni. Hűtőszekrényben tárold, hogy ne avasodjon meg idő előtt. Mielőtt használod, érdemes megkóstolni, nehogy keserű legyen, találkoztam már ezzel a jelenséggel.

- Teriyaki szósz, ezt még csak csirkére használtam, meg kell találjam a növényi étrendben a helyét, nyilván van neki. El tudom képzelni mondjuk a padlizsánt sütve, teriyakiban pácolva, kenve. Japán főzési technika egyébként a teriyaki, egyszerűen s mind közönségesen grillezést jelent úgy, hogy a grillezett alapanyagot bekenik valamilyen mázzal. A teriyaki szósz szójaszószból, szakéból (pálinka) vagy mirinből (bor) és cukorból készül, amit addig főznek, redukálnak, amíg ragacsos, sűrű mártás nem képződik belőlük.

- Tészták: üvegtészta, rizstészta, tojásos tészta, különböző felhasználási területekkel. Rizstésztából én egyedül a szélesmetéltet nem szeretem, az nekem mindig valahogy olyan rágós marad, amit nagyon nem kedvelek. Az üvegtésztát nagyon szeretem a praktikuma miatt, csak leöntöd forrásban lévő vízzel, áztatod egy keveset, és kész. Kell ennél jobb? A tojásos mie tésztát például lo meinhez használom, imádatos.

- Rizs, bulgur, kuszkusz, ezek nem csupán köretnek készíthetők el, de remek alapjai salátáknak is például. Rizsből cukorbetegként basmatit ehetnék, de én sajnos főleg a jázmin rizst kedvelem, abból is ezt a fajtát, ugyanis ebből lehetetlen elrontani a pergős, illatos rizst. Egy tipp: a Bosnyákon is lehet kapni a kínai árusoknál.

- Farro, azaz tönkölybúza, árpagyöngy, ezek is remek köretek és saláta alapok

- Fűszerek - indiai, kínai, thai. Curry, kurkuma, koriander, római kömény, cayenne-i bors, garam masala alapvetőek. Az asafoetida is hasznos, időnként szükség van agaragarra a sűrítéshez. De ennek a szekciónak a feltöltésében csak a képzelet és a pénztárca szab határt.

- Étkezési keményítő, főleg a kínai szószos ételekhez szükséges

- Szezámmag, szintén a kínai ételeknél használom

- Kókuszkrém, ez nagyjából mindenhez kellhet, curryk alapvető hozzávalója, levesekbe is használom. Ez elég árérzékeny tétel, szeretem megnézni az árát, hiszen nem mindegy, hogy egy doboznyi 200-250 forinttal drágább, mint a másik, és mondjuk kettő is kellhet egy ételbe, ott már elég húzós tétel lehet egy 800 forintos kókuszkrém például, amikor kaphatsz akár 550-ért is

- Fehér miso paszta, ez új kedvenc, levesekbe szeretem ízfokozónak használni

- Konzervek: fehér bab konzerv, lencse konzerv, csicseriborsó konzerv, fekete bab konzerv, bár szárazat is vettem, ha nagyobb mennyiség kell, megfőzöm magam, mert konzervnek elég drága, nélkülözhetetlen a hámozott, darabolt paradicsom konzerv is nálunk, szeretem, ha mindig van otthon egy-két doboz kukorica konzerv is



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése