2024. február 6., kedd

Vegán sajtgolyó

Szerintem ez is olyan recept, amit akkor is érdemes egyszer kipróbálnod, ha nem vagy vegán. Mert az olajos magok egészségesek, a kesudió különösen finom, mert semmi bajod nem lesz, ha egyszer nem bolti felvágottat teszel a kenyeredre, hanem vegán sajtot, és főleg mert a változatosság gyönyörködtet, hidd el, ha nyitott és érdeklődő vagy különböző étkezési irányzatokra (is), abból gond nem lehet. Tudom, nagyon nehéz a mai világban eldönteni, mi az, amit érdemes megennünk, mi az, amit kerülni kéne, tőlem se fogod sajnos megtudni a tutit, de kísérletezni biztos, hogy klassz dolog.

Hozzávalók:

15 dkg sótlan, natúr kesudió
2 evőkanál frissen facsart citromlé
2 evőkanál kókuszolaj
1/2 evőkanál fehér miso paszta
1/4 teáskanál só, ugyanennyi pirospaprika
cayenne-i bors ízlés szerint, vagy akár el is hagyható
1 evőkanál mustár
2 evőkanál sörélesztő pehely
ízlés szerint 1-2 gerezd fokhagyma vagy fokhagymapor
1 evőkanál víz
1 evőkanál aprított bazsalikom és snidling
tálaláshoz aprított dió vagy mandula (elhagyható)

Elkészítés:
A kesudiót öntsük le annyi forrásban lévő vízzel, amennyi bőven ellepi, tegyük félre egy órát ázni.
Szűrjük le, tegyük egy késes betétű aprítóba, a bazsalikom és a snidling kivételével adjunk hozzá minden egyebet, turmixoljuk krémesre a matériát.
Kanalazzuk ki a gépből, keverjük bele a bazsalikomot és snidlinget, majd egy folpackkal kibélelt, megfelelő nagyságú edénybe nyomkodjuk bele a krémet, és tegyük egy órára a fagyasztóba. 
Ha megdermedt, belehempergethetjük a dióba/mandulába, megszórhatjuk snidlinggel, és egy dobozban várhatja a boldog beteljesülést akár kenyérre kenve mondjuk reggelinek, vagy partifalatnak valami krékerhez.

Ha kicsit erősebb lenne az aprítóm, még krémesebb lehetne a sajt állaga


Magam sem számítottam rá, de a férjem nagy kedvence lett, mióta először készítettem (és szinte az egészet ő ette meg), már másodszor is össze kellett dobnom kifejezett kérésére. Szóval olyan rossz nem lehet ez 😊


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése