2022. december 31., szombat

Dal makhani, perfekt verzió

Két évvel ezelőtt leírtam már a dal makhani receptjét, meg is főztem azóta kétszer szilveszterkor, sőt, egyszer családi nyomásra év közben is elkészült. Aztán néhány hete a fiammal leteszteltük a Veres Pálné utcai Indian Palate éttermet, ahol kíváncsiságomnak engedve rendeltünk egy adag dal makhanit, és rá kellett jönnöm, hogy az enyémből még hiányoznak az ízek. Ezért elkezdtem recepteket, videókat keresni a neten, mintha kötelező lenne. Így aztán összeállt egy kép a fejemben, mit kell még beletenni az ételbe ahhoz, hogy hasonlatossá váljon az étteremben kóstolthoz. Már vagy egy fél órája fő a lassúfőzőben a dal, az íze már most nagyon reményt keltő.

Ami a másik recepthez képest belekerül(t) az ételbe, az a ghí, vagyis tisztított vaj, a babérlevél, a hing nevű dolog, amit ismerhettek asafoetida vagy aszandkóró néven. Esetleg nem ismeritek sehogyan sem, ezt érdemes egy kis utánaolvasással orvosolni. Fokhagymás, erősen aromás íze van, kis mennyiségben szokták az ételekben használni. Segíti az emésztést, megelőzi a puffadást, ez egy hüvelyesből készült ételnél igencsak jótékony hatás. Került az ételbe még chana dal, azaz felezett csicseriborsó, és rajma, vagyis vörös bab. Mivel a közeljövőben több indiai étel elkészítését tervezem, jól fog jönni máskor is ez a sokféle hüvelyes, főleg a felezett csicseri. 

A fél várost bejártam a kasmiri chili után, amivel sok videóban befejezik az ételt, most én is ezt fogom tenni. A kasmiri chili a legszebb színű chili, valamint elég enyhe ízű (Scoville skála: 1000-2000), az indiai konyha alap chilije. Végül, de nem utolsó sorban beszereztem a kasuri methi nevű fűszert, ami magyarul görögszéna levél, és minden ezt használó recept azt állítja, hogy nagyban emeli az étel ízélményét, ha beletesszük. Hát kíváncsi leszek.

Szóval ez a recept ha nem is a sajátom, de a magam ízlésére alakított, több receptből kigondolt metódus. Remélem, lesz, aki kipróbálja.

Hozzávalók kb. 6 személyes adaghoz:

2 evőkanál ghí/tisztított vaj (ez elkészíthető házi körülmények között is, egyszerű, mint a hanyattesés)
1 evőkanál vaj
fél teáskanál hing/asafoetida
ízlés szerint őrölt chili (igyekeztem nem túl csípőset választani, én most egy csapott teáskanálnyit használtam)
1 púpos teáskanál őrölt római kömény
6 gerezd fokhagyma pépesre zúzva
mutatóujjnyi gyömbér finomra zúzva
1-1,5 fej vöröshagyma finomra vágva
1 doboz darabolt paradicsom (400 gramm)
3 evőkanál sűrített paradicsom
1 teáskanál garam masala
1 teáskanál őrölt kurkuma
1 nagy rúd fahéj
5 szem szegfűszeg
1 mokkáskanál őrölt kardamom
2-3 babérlevél

tálaláshoz kókusztej vagy habtejszín
60 dkg urid dal (egész fekete lencse)
10 dkg chana dal (felezett csicseriborsó)
10 dkg rajma (vörösbab)
1 teáskanál szárított görögszéna levél, azaz kasuri methi
befejezésként 1 evőkanál vajon átmelegített 1 teáskanál kasmiri chili
tálalához friss koriander levelek

Elkészítés:

A hüvelyeseket külön edényben, egy nagyon alapos mosás után éjszakára beáztatjuk. Főleg a lencsét kell sokszor átöblíteni, a másik kettő nem annyira koszolós. Minimum 5-6 órát áztassuk őket, ha egy éjszaka nem is fér bele az időnkbe. Áztatás után leszűrjük őket, kuktába tesszük, bőven öntünk rá friss vizet, és puhára főzzük. Ez most nekem a jelzéstől számítva kb. 30 perc volt. A cél, hogy az összes hüvelyes puha legyen, ne legyenek benne keményebb szemek. Ha kész, leszűrjük, egy krumplinyomóval megdolgozzuk őket, a főzővizet pedig félretesszük. Nem kell pépesre törni a hüvelyeseket, elég, ha a felét kicsit összenyomkodjuk.

Jöhet a wok! A ghít és a vajat felmelegítjük, beleszórjuk a hinget, a római köményt, az enyhe chiliport, a kurkumát, kardamomot, babérlevelet, fahéjrudat, szegfűszeget, egy-két percig sütjük. Következik a fokhagyma és a gyömbér, ők is kapnak egy percet. Ekkor landol az edényben a nagyon apróra vágott vöröshagyma, ezt úgy öt percig pároljuk kevergetve. Meg is sózhatjuk, az megkönnyíti a folyamatot. Beletesszük az edénybe a sűrített paradicsomot, azt is átmelegítjük, végül hozzáöntjük a fűszerekhez a paradicsom konzervet is. Ezzel főzzük a keveréket öt percig fedő alatt. Ezután kanalazzuk a wokba a megfőtt, némiképp áttört hüvelyeseket. Felöntjük a félretett főzőlével és valamennyi vízzel úgy, hogy ellepje az ételt. Nem használtam fel az összes főzőlevet, elég sűrűvé vált az éjszaka folyamán, jobbnak láttam egy kis vizet is adni az edénybe. Jöhet a só. Ebből elég sok fog kelleni, én ugyan igen tisztességes adagot főzök most, és már vagy öt teáskanál só benne van az ételben.

Ekkor az egész forró cuccot átöntöm a lassúfőzőm táljába, a főző ekkor már 90 fokra felmelegítve várakozott. És most kap egy 6-8 órát ott elpöförészni magának. Ha nagyon besűrűsödne, kókusztejjel segítsünk a dolgon, mindig csak egy kevéssel.

A főzési folyamat végén egy kanál vajat felmelegítek, elkeverek benne egy teáskanálnyi kashmiri chilit, hozzáadom a garam masalát, és meglocsolom vele az elkészült ételt. Alaposan összekeverem. Tálaláskor kókusztejjel (lehet állati tejszín is nyugodtan) és még egy kanál vajjal gazdagítom.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése