2021. július 24., szombat

Áfonyás kuglóf

Ma kávézni hívott a fiam, végre volt egy óránk, hogy leüljünk nyugodtan beszélgetni, nyilvánvaló volt, hogy viszek magammal valami nasit a kávé mellé. De persze olyan kellett, ami ripsz-ropsz készen van, viszont nagyon finom, így esett a választás erre az 5 perc alatt összerakható sütire. És amikor azt mondom, hogy 5 perc alatt összerakható, nem túlzok. Egy edényben készül az egész, tehát mosogatni való is minimális van, nem úszik a konyha a rendetlenségtől, egyszóval az ideálisnál is ideálisabb recept.


Hozzávalók:

18 dkg puha vaj
18 dkg porcukor
3 db tojás
18 dkg liszt
2 teáskanál sütőpor
8 dkg darált mandula
2 evőkanál tej

opcionálisan 2 marék áfonya (esetleg málna), ez elhagyható éppenséggel

Elkészítés:

A robotgép táljába tesszük a puha vajat és a porcukrot, néhány perc alatt kihabosítjuk. Egyenként hozzáadjuk a tojásokat, mindegyikkel alaposan elkeverjük, majd hozzákeverjük a krémhez a lisztet, sütőport és darált mandulát. Ha szükségesnek találjuk, jöhet a két evőkanál tej is lazításképp.

Egy kuglófformát alaposan kivajazunk, kanalazunk bele a tésztából, potyogtatunk bele áfonyát, egyenletesre igazítjuk a tészta felszínét. Jöhet újabb adag a tésztából, ismét áfonya, megint kis egyengetés, végül a maradék áfonya, maradék tészta, és végső elsimítása a krémes tésztának.
180 Celsius fokon 40 perc alatt tökéletesre sült.




Habkönnyű, nem csak az áfonyától szaftos, illatos csodaság.

Kuglóf a blogon még ITT.


2 megjegyzés: