2019. augusztus 27., kedd

Nyári, habkönnyű sütemény barackkal és áfonyával

Már két napja, hogy délelőttönként előveszem a vajat a hűtőből, hogy megpuhuljon, majd késő délután visszateszem a hidegre, de a barackok már kiabáltak velem, hogy kezdjek velük valamit, ezért ma jött el az idő, hogy végül este nekiálljak a sütésnek. Holnap ugyanis lopunk még magunknak egy picit a nyárból, mire hazajövünk, a barackok rég döglöttek lesznek, ha ma nem történik velük valami. Hát történt, és nem is akármi. 
A süti pillekönnyű, nem túl édes, szaftos a baracktól, szóval egyszerűen zseniális. A fotóért elnézést kérek, mesterséges fénynél este 9-kor, telefonnal ilyenre futja, nyilván nem állok neki ilyenkor sztájlingolni, mert minek?



Hozzávalók egy 28 cm-es piteformához:

15 dkg vaj
10 dkg cukor (vagy édesítő, ennek megfelelő mennyiségben)
2 db tojás
2,5 dl natúr joghurt
3,75 dl liszt (használhatóbb mértékegységben: 1,5 csésze)
1 teáskanál vanília kivonat
1 teáskanál sütőpor
0,5 teáskanál szódabikarbóna

3 nagy őszibarack
1 marék áfonya

Elkészítés:
A puha vajat habosra keverjük a cukorral/édesítővel, egyenként hozzáadjuk a tojásokat, mindkettővel alaposan kikeverjük a vajat. Beleöntjük a joghurtot, a vanília kivonatot, végül hozzáadjuk a lisztet, sütőport, szódabikarbónát. Lehet vele játszadozni, hogy a lisztbe előzőleg belekeverjük a térfogatnövelőket, én nem szoktam túlbonyolítani a dolgot. A lisztet is a habverő fejjel keverem bele a masszába, így megúszom egyetlen edény mosogatásával az egészet, a ráfordított idő barackpucolással együtt sincs 10 perc.
A masszát a piteformába öntöm, kirakosgatom a meghámozott, cikkekre vágott barackkal, rászórom az áfonyát, és 200 fokon sütöm 30 percig, vagy amíg a közepéből is tisztán jön ki a fogpiszkáló, amivel megnézem, hogy rendben vagyunk-e.
Fogalmazzunk úgy, hogy ilyen a tökéletes nyári sütemény.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése