2014. február 1., szombat

Pizzatekercs

 
Mindig nagy sikert aratok vele, és nem is túl macerás elkészíteni. Nem állítom persze, hogy egy tükörtojás elkészítésének egyszerűségével vetekszik, de talán nem is ez a cél.
  

Hozzávalók:
 
0,5 kg liszt
1-1,5 dkg friss élesztő
egy kevés (kb. 1 dl) langyos tej, csipet cukorral
12,5 dkg vaj
1 kis tojás
1 pohár kefír

szárított oregánó a tésztába esetleg
fűszeres paradicsom szósz, pizzakrém, sonka, gomba, kolbász, kukorica, vagy bármi más, amivel szeretnénk megtölteni a tekercset
reszelt sajt
 
Elkészítés:
 
A szokásos kelt tészta menet van: az élesztőt felfuttatjuk a langyos cukros tejben, majd hozzáadjuk a liszthez, jöhet a vaj, kefír. Csak semmi faxni. Alaposan kidolgozzuk - nem kedvelem a heroikus küzdelmeket, úgyhogy én a robotgép dagasztókarját alkalmazom, nem a sajátomat. Langyos helyen kelesztjük a tésztát, majd újra átgyúrjuk és fél centi vastagra nyújtjuk lisztezett deszkán. Ekkor jön a "truváj": rákenjük a tölteléket a tészta téglalapra. A töltelék nálam legtöbbször a nyáron saját kezűleg főzött spagetti sugo, ha van itthon, aprítok rá sonkát vagy kolbászt, de tényleg: a variációk számát csak fantáziánk szabja meg. Használhatunk túrót és spenótot (főleg húsvét táján) például. A tölteléket úgy kenem a tésztára, hogy körben maradjon 2 centinyi üres rész. Ne tegyünk túl sok matériát, mert kifolyik a tésztából, sok bosszúságtól kímélhetjük meg magunkat, ha ezt betartjuk. A hosszabbik oldal mentén feltekerem a tésztát, majd az így kapott tekercset kb. 2-3 ujjnyi szeletekre vágom - itt van lehetőség gyakorolni édes anyanyelvünket, ki-ki saját vehemenciájának megfelelően:) -, és a vágott felükkel lefelé a tepsire fektetem őket. Ügyesen, szépen, ahogy a csillag megy az égen, satöbbi. Használhatunk a művelethez széles lapátkanalat, ez jelentősen leegyszerűsíti az ügymenetet. Amikor tele a tepsi, megszórhatjuk reszelt sajttal a csigákat, majd 170 fokra felmelegített sütőben pirosra sütjük őket. Más jellegű a tészta, mint a sima pizza a viszonylag sok zsiradéktól és a kefírtől. Tegyétek el jól a receptet, mert még sokszor szükségetek lesz rá, amúgy meg áldani fogjátok a nevemet érte.
 
 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése