2013. július 18., csütörtök

Főtt kukorica

A késő nyár - és Kolumbusz, aki volt szíves 1493-ban Európába is áthozni - nagy ajándéka a kukorica. Legalábbis nekem. Gyerekkoromban drága nagyanyám nagyon sokszor főzött, tízesével hoztuk haza a piacról az aranymazsolát. Próbáltam a fajtának utána nézni a neten, de nemigen jártam eredménnyel. Amit én tudok róla, az az, hogy csodaszép sárga színe van - nem meglepő, nyilván innen származik a neve is -, édes, kerek szemű, hamar fővő fajta. Főzése nem ördöngősség, de sokan nem tudják, hogyan kell úgy elkészíteni a kukoricát, hogy ne maradjon nyers. Az első hibát a vásárláskor követhetjük el, ez többnyire végzetesnek bizonyul az élvezeti értéket illetően. Ha valami ócska takarmánykukoricát sóznak ránk a piacon, azzal már csodát nem tudunk tenni: keményítő ízű, élvezhetetlen izé lesz a végeredmény. A friss kukoricát megismerhetjük, ha hüvelykujjunk körmét belenyomva a szembe abból fehér tejszerű nedv buggyan, és körmünk könnyedén üti át a szemeket borító héjat. Segítségünkre van még a kukorica "ruhája" és "haja" is: ha zörgős, sárgás a ruha, a haj pedig erősen barna, már ne vegyük meg a zöldséget, mert élvezhetetlen1. A friss kukorica ezzel szemben élénkzöld borítólevelekkel és ugyanilyen élénkzöld bajusszal rendelkezik.2
Otthon a kukoricákat fosszuk meg a csuhétól és a bajusztól, egy sor levéllel béleljük ki a főzőedény alját. Lehetőleg olyan edényt válasszunk, amiben kényelmesen elférnek az áldozatok , ne kelljen őket eltördösni. A megágyazott aljra fektethetjük a csöveket egymás mellé, majd takaróként szintén egy sor csuhé kerüljön. Öntsük fel hideg vízzel a lábast és kezdjük el főzni a kukoricát. Ha ügyesen vásároltunk, akkor a forrástól számított 10-12 perc múlva nyugodt szívvel zárhatjuk el a lángot az edény alatt. A kukoricát csak a tányéron sózzuk. És ne együnk sokat belőle, akármennyire is csábító a dolog, a kukoricának ugyanis 10 dekája 131 Kcal-t tartalmaz, és ez nem kevés. Vagyis nem a 131 Kcal a sok, hanem 10 deka kukorica kevés:) 
Jó néhány éve Kati barátnőmtől tanultam a mikróban főzős módszert. Ebben az esetben ne szedjük le a kukoricát borító leveleket, de öblítsük le a kukoricát folyó víz alatt, rázogassuk le róla a felesleges vizet. Így tegyük mikróba, egy átlagos méretű cső 700 Watton 5-6 perc alatt elkészül. A saját gőzében puhul a kukorica, isteni finom lesz.

Nehézségi fok:


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése