2025. november 16., vasárnap

Sütőtökkrémleves

Annyi változata van ennek a levesnek, ahány ember, aki nekiáll megfőzni. A blogon is van két változata is, egyik jobb, mint a másik. Ez pedig egy harmadik, kevésbé fűszeres, mint az említett kettő, de remek ez is. És végtelenül egyszerű is.

Hozzávalók:
egy kisebb sütőtök
1 db közepes vöröshagyma
4 cm friss gyömbér
2 db narancs lereszelt héja és leve
1,2 liter zöldség alaplé
1,5 dl tejszín
3 evőkanál olívaolaj
só, fehérbors

A magvas rúdhoz:
1 csomag leveles tészta
egy kevés reszelt sajt
tökmag
1 tojássárgája a tészta lekenéséhez

Elkészítés:
A tököt meghámozzuk, kimagozzuk, majd közepes nagyságú kockákra vágjuk, 180 fokos sütőben puhára sütjük. Ha elkészült, villával pépesre törjük.

Amíg a tök sül, a kiterített leveles tésztát csíkokra vágjuk, megszórjuk reszelt sajttal, és a tészta két végét ellentétes irányba csavarba rudakat formálunk belőle. Sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük, lekenjük tojássárgájával, megszórhatjuk még sajttal a tetejét is, mehet rá a tökmag, és a sajtos rudakat megsütjük a még meleg sütőben.

És amíg a rudat sülnek, az olívaolajon megdinszteljük az apróra vágott hagymát, hozzáadjuk a gyömbért, átpirítjuk. Beletesszük az edénybe a tökpürét, a reszelt narancshéjat, sózzuk, borsozzuk, átforrósítjuk, majd felöntjük a levessel és a narancs kifacsart levével.
Felforraljuk, végül egy botmixerrel krémesre mixeljük a levest.
Beleöntjük a tejszínt, megkóstoljuk, kell-e még ízesíteni, és ha elégedettek vagyunk, késznek nyilvánítjuk a levest.

TIPP:
Természetesen a sajtos rúd elhagyható, akkor egy kevés szárazon pirított tökmaggal tálaljuk a levest.

Ha van otthon tökmagolajunk, azzal megpöttyözhetjük a tányérban a levest, jót fog tenni az ízének a tökmagolaj.

Érdemes a tök kockákat megsütni, és nem megfőzni (azt is lehet persze, nincs megtiltva senkinek), jóval intenzívebb, édesebb íze lesz, és azt tapasztaltam, hogy hamarabb el is készül, mint főzve.

Érdemes a sózásra odafigyelni, azt tapasztaltam, viszonylag sok só kellett, hogy az ízek kikerekedjenek, és ne csak édes legyen a leves.

Ha elhagyod belőle a tejszínt, vegánná tehető a fogás.

Akár ünnepi levesnek is megfelel, lehet akkor esetleg más, karácsonyi formákat (csillag, szív, fenyőfa) szaggatni a leveles tésztából.




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése