2025. november 20., csütörtök

Pillekönnyű amerikai palacsinta kókuszlisztből

 


Fura, hogy egy palacsinta fotóján salátalevelek körítik a palacsintát? Nos, ezen lehet, hogy én is ellamentálnék egy sort, de hogy időt és energiát spóroljak nektek, rögtön elárulom: ezek nem édes palacsinták, hanem sósak.

Alapjuk a kókuszliszt. Nem, nem kókuszreszelék, liszt. Az alternatív (és gluténmentes) lisztek közül ez az egyik legklasszabb, mindig kevesebb kell belőle egy receptben, mintha mandula- vagy szezámlisztet használnál, és a kalóriatartalmát tekintve (429 kcal/100 gr) ez nem mindegy.

Élettani hatásai közül kiemelném a rosttartalmát, ami kedvez a bélműködésnek, illetve a glikémiás indexét (45), ami azt jelenti,  hogy lassabban emeli a vércukorszintet, mint a hagyományos lisztek.
Természetesen a zsírtartalma miatt oda kell figyelni, mennyit eszel belőle, de nemigen ismerek olyan embert, aki napi rendszerességgel fogyasztana kókuszlisztes ételeket, bár őszintén szólva ezt a palacsintát én akár minden nap is meg tudnám enni.

Hozzávalók 9-10 db, kb. 10 cm-es palacsintához:
56 gramm kókuszliszt
6 db közepes tojás
4 evőkanál olvasztott, de nem forró vaj vagy kókuszzsír
12 evőkanál mandulatej (én zabtejet használtam, mert az van itthon, és a mandulatejet amúgy sem kedvelem)
2 teáskanál sütőpor
egy csipet só
vagy ha édesen ennéd, akkor egy teáskanál édesítő és egy kevés vaníliakivonat
a sütéshez vaj vagy kókuszolaj

Elkészítés:
A tojásokat üsd fel, verd fel alaposan, add hozzá a magtejet, amit használsz, az olvasztott zsiradékot, majd keverd bele a kókuszlisztet, melyben előzőleg elkeverted a sütőport, sót. Hallgass rám, és ne csináld fordítve! Dolgozd el alaposan a tésztát, csinálhatod elektromos habverővel, de spatulával is.
Tedd félre a tésztát, hogy a kókuszliszt megszívhassa magát, meglátod, ez nagyon hamar meg fog történni.
Egy serpenyőben melegíts egy pici vajat vagy kókuszzsírt, és evőkanállal adagold bele a tésztát. Az a tapasztalatom, hogy egy evőkanál tészta szétterítve a serpenyőben pont ideális egy 10 centis palacsintának.
Ha több eszed volt, mint nekem, és nagy serpenyőt vettél elő, ahogy tanácsoltam, hamarabb fog menni a sütés, mint nekem, de ügyelj, hogy kifejezetten alacsony lángon végezd a sütést, hogy ne égjenek meg a palik.
Fordításhoz érdemes szilikon eszközt használni, én egy viszonylag szélesebb keverő készséggel fordítottam meg a palacsintákat, az elég hajlékony is, és szélesebb, mint a megszokott spatulám, amivel a normál palacsintát kezelem.

Ilyen szendvicsek készültek belőle:

  

TIPP:
Nos, az elkészítése egy egész kicsit időigényesebb, mint a sima lisztből készült rokonáé, ugyanis ezeket a palacsintákat kicsire kell hagyni, mert elég nehéz a nagyobbakat megfordítani (kipróbáltam, hogy neked már ne kelljen), de ami ennél is lényegesebb, hogy a legkisebb lángon kell sütni őket, mert hamar, nagyon hamar megsülnek. Érdemes egy nagy, hibátlan bevonatú serpenyőben sütni őket, hogy elég messzire tudd tenni őket egymástól.

Mindig a felvert tejes tojásba tedd a kókuszlisztet, ha fordítva csinálod, nem lesz könnyű dolgod, hogy homogén matériát kapj, és csúnyán káromkodni fogsz, az meg nem szép dolog 😃

Ha a palacsinták kihűltek, csinálhatsz belőlük szendvicseket is, klassz lesz!

Ötletek a tálaláshoz: tegyél rá tejfölt, sajtot, akár pirított bacon is mehet rá. Szervírozz mellé salátát, akkor már egy kiadós reggeli kerekedik belőle. De tálalhatod édesített tejföllel és áfonyával, néhány szem málnával is.

Természetesen hagyományos módon, édesen is eheted, juharsziruppal, vajjal, lekvárral, vagy amivel szereted.

Légmentesen záródó dobozban egy-két napig eltartható, air fryerben, serpenyőben, mikróban átmelegíthető.







Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése