2025. november 12., szerda

Buddha tál – ahol minden jó dolog egy helyre kerül

A Buddha tál nem csupán egy trendi étel, hanem egy életérzés: a harmónia, a tudatosság és az egyensúly megtestesítője. Színes, friss, tele élettel – mégis egyszerű. Nincs szükség bonyolult receptre, ez inkább egy játékos, szabad műfaj, mintsem szigorú kerek közé szorított rendszer. A lényeg: mindenből egy kicsit, ami jót tesz nekünk. És főleg: mindenből egy kicsi, amit otthon találunk.

Kell egy alap - például barna rizs, köles, bulgur vagy quinoa, üvegtészta -, mellé sokféle zöldség nyersen, sütve vagy párolva, valamilyen fehérjeforrás (tojás, csicseriborsó, tofu, hal, csirke), és a végén egy ízes öntet, ami mindent összefog. A végeredmény nemcsak látványos, hanem tápláló is: rostokban, vitaminokban és energiában gazdag, mégsem nehéz.

Amiért a legjobban szeretem, hogy nincs benne szabály. A Buddha tál mindig olyan, amilyen kedvem épp van, vagy amit a hűtőben találok. (Most például a csirkés tacóból megmaradt csirkemellet használtam fel.) Télen melegebb, sütőben sült zöldségekkel készül, tahinis, mogyoróvajas dresszinggel, nyáron pedig friss, ropogós, egy citrusos, könnyed öntettel. Jólesik ebédre, vacsorára, sőt még vendégvárónak is – mert gyönyörű színes, és mindenki talál benne valamit, amit szeret.

Ráadásul semmi extra hozzávaló nincs benne, répa, hagyma, káposzta, retek, mind-mind kapható egész évben. Nálunk most a fodros kel a nagy kedvenc, viszonylagos közelségben két helyen is kapok télen, a harmadik hely kicsit messzebb van, de az én időmbe belefér egy kis kirándulás az egészségemért.


Hozzávalók ehhez a változathoz:

maradék sült csirkemell, lehetőleg jó fűszeres, felkockázva

zöldségek gusztusos darabokra/csíkokra vágva: lilakáposzta, fejes káposzta, sárgarépa, kaliforniai paprika, paradicsom, fodros kel, újhagyma

egy maréknyi üvegtészta

a tálaláshoz szezámmag, ha van kedved, előtte száraz serpenyőben meg is piríthatod

a mogyoróvajas öntethez:

10-12 dkg mogyoróvaj
2 evőkanál lime-lé
1 teáskanál rizsecet
1 evőkanál csípős szósz (nálam sriracha)
2 evőkanál szezámolaj
2 teáskanál juharszirup

víz

Elkészítés:
Az üvegtésztát tálba tesszük, forrásban lévő vízzel leöntjük, hogy bőven ellepje a víz, lefedjük egy tányérral, majd 5-10 percnyi pihentetés után leszűrjük és nagyon alaposan lecsöpögtetjük a tésztát. Azt szoktam csinálni, hogy dupla, tripla réteg papírtörlővel kibélelek egy száraz tálat, abba teszem a lecsöpögtetett tésztát, hogy még az a kevés nedvesség is leitatódjon róla, ami esetleg marad rajta.
Az öntet hozzávalóit egy üvegben összekeverjük, alaposan összerázzuk. Apránként annyi vizet öntünk rá, amíg el nem érjük a számunkra ideális dresszing állagot.
Egy csinos salátás tálba halmozzuk az alkotóelemeket, megöntözzük a dresszinggel, végül összekeverjük a saláta hozzávalóit. Tálaláskor szezámmaggal szórjuk meg.



TIPP:
Ez az étel roppant megengedő, gyakorlatilag bármit beletehetsz, amit szeretsz, amit találsz otthon. A csirkét tofura, fetára, tonhalra cserélheted, a zöldségek közül is azt használsz, amihez kedved van. Én mondjuk az üvegtésztát nem hagynám ki belőle, de ha te nem szereted, az sem kötelező. Tegyél bele bulgurt, kuszkuszt, gerslit, rizst, quinoát, bármit! Egyszóval szabad a vásár, tombolhat a kreativitás!

Ha hozzájutsz, használj fodros kelt, igazi szuperzöldség, tele van rosttal, vitaminnal.

Kísérletezz az öntetekkel, hidd el, ha van 3-4 variációd rá, sose lesz unalmas a Buddha tálad!

Ezt a fajta öntetet csak úgy lehet jól elkészíteni, ha kóstolgatjuk, és korrigáljuk az ízeket kedvünk szerint. Lehet, hogy neked túl savanyú lesz, ha lime-levet és rizsecetet is használsz, akkor jöhet még egy kis juharszirup (vagy méz), ha nem szereted csípősen, akkor csak egy kevés csípős szószt használj, vagy semennyit, a só mennyisége is egészen egyedi lehet. Tapasztald ki, neked milyen arányokkal finom ez az öntet.

És egy szokatlan tipp: ha marad a salátából, másnap akár rizslapba tekerve, megsütve, tavaszi tekercsként is tálalhatod egy kis édes-savanyú szósszal. Nyami! 

Ha sült zöldségek adják a tálad nagy részét, akkor fogyaszthatod melegen is, úgy is nagyon finom. Sült édesburgonya, csicseriborsó, sült cékla, kelbimbó kerülhet ilyenkor a tányérra.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése